Schimbăm atitudini – schimbăm vieţi!

„Schimbăm atitudini – schimbăm vieţi” – a fost genericul dezbaterilor publice, organizate de către AO ”FCPS” cu prilejul consemnării, în toată lumea şi în Republica Moldova, a Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi.

Invitaţi la dezbateri au fost reprezentanţi ai instituţiilor de stat, responsabile prin legile adoptate, de realizarea dreptului la angajare în câmpul muncii şi incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi; realizarea dreptului la educaţie şi educaţie vocaţională; dreptul la asistent personal şi accesibilitatea spaţiilor publice pentru toate categoriile de persoane cu dizabilităţi. Participanţii s-au divizat în trei ateliere, şi au discutat cazuri specifice activităţii specialiştilor din fiecare grup.

Prezent la dezbateri a fost şi un tânăr, cazul căruia a ajuns subiect de discuţii în dezbateri. Mihai (nume schimbat) are dizabilitate medie mintală. El a fost angajat la o instituţie, în calitate de îngrijitor de teritoriu, dar are şi specialitatea de tâmplar. Părinţii au vorbit cu angajatorul şi tânărul a fost acceptat la muncă, dar angajatorul nu a ţinut cont de faptul, că în certificatul de dizabilitate era indicată capacitatea de muncă 55%. Angajatorul, cu acordul comitetului syndical al instituţiei, avea posibilitatea legală să accepte tânărul cu program de muncă redus (Legea nr. 60 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, art. 38 (1)). Angajatorul n-a ţinut cont de capacitatea de muncă a persoanei, iar în rezultat relaţiile de muncă au fost destul de dificile atât pentru angajator, cât şi pentru angajat. După un an de zile, tânărul a scris cerere de demisie. Acest caz a fost discutat în atelierul dedicat angajării în câmpul muncii, iar la discutii au participat tineri cu dizabilităţi şi părinţii lor, reprezentanţi ai Centrului UNIT, a Centrului de Sănătate Mintală şi a CPT “Vitamin” şi Agenţiei teritoriale de angajare în câmpul muncii. Fiecare dintre participanţi a propus soluţii, cum să fie depăşite eficient asemenea situaţii şi angajarea persoanelor cu dizabilităţi să fie cu succes. “Eu aş fi bucuroasă ca el să se angajeze, pentru ca să aibă un salariu stabil, să ne putem calcula cheltuielile”, susţine mama lui Mihai S. C., care, actualmente, este unicul salariat în familie. Ana Cojocaru, şefa AOFM Criuleni, a participat la discuţie şi a informat despre avantajele de care poate beneficia persoana cu dizabilităţi care a căpătat statutul de şomer.

În alte ateliere au fost discutate situaţii de incluziune şcolară nereuşită, iar specialiştii participanţi – cadre didactice de sprijin, directori şi angajaţi de la Serviciul de Asistenţă Psihopedagogică (SAP) au reiterat în comun modul în care un elev trebuie să fie deferit pentru a studia în baza unui plan educaţional individualizat. “Specialiştii din şcoli ne semnalează cazuri când învăţătorii sau profesorii, fără a avea raportul de evaluare semnat de SAP, modifică curriculumul elevilor despre care cred că ar avea cerinţe educaţionale speciale, fără a referi cazul la Comisia multidisciplinară intraşcolară şi la SAP, ceea ce nu este corect atât în raport cu elevul respectiv, cât şi în raport cu elevii tipici. Şi unora, şi celorlalţi, li se încalcă dreptul de a fi evaluaţi corect, în baza performanţelor şi capacităţilor” – spunea Ina Cazacu, coordonatoare program incluziune în AO “FCPS”.

În acelaşi context, invitaţii prezenţi la dezbateri au fost informaţi despre serviciile Centrului de zi pentru copii cu cerinţe educaţionale speciale “Speranţa”, prezentare făcută de pedagogul Elena Palanciuc, care a prezentat şi un film în care părinţii beneficiarilor îşi exprimă opiniile despre rolul centrului în viaţa copiilor care-l frecventează şi familiilor acestora.

Despre rolul asistentului personal au informat publicul prezent Margareta Saviţchi şi Tatiana Timuş, specialiste în serviciul de Asistenţă Personală în cadrul DASPF Criuleni. Specialistele au explicat că un asistent personal este angajatul direcţiei, chiar dacă el munceşte în propria familie, şi pentru munca depusă trebuie să scrie un raport, ca să fie remunerat. “În raionul Criuleni se impune necesitatea unui serviciu «respiro», care să acorde sprijin asistenţilor personali şi familiilor care îngrijesc persoane cu dizabilităţi grave, mai ales ţintuite la pat, care au neveoie elementar de o recreere, de timp personal pentru propriile necesităţi», argumenta Margareta Saviţchi.

Accesibilitatea spaţiilor publice, după cum a menţionat Olga Lîsenco, coordonatoarea Programului Advocacy, participanţii la atelier nu au avut cum să o abordeze şi cu cine discuta, pentru că specialiştii în construcţii şi supraveghetorii tehnici, consilierii raionali, dar şi câţiva conducători de întreprinderi, n-au dat curs invitaţiei.

Rezultatele dezbaterilor vor fi aduse la cunoştinţa publicului larg, acestea fiind incluse într-o rezoluţie.

Dezbaterile publice au fost ultima activitate din şirul de acţiuni desfăşurate de AO “FCPS” în or. Criuleni, cu prilejul zilei de 3 decembrie.

Joi, 1 decembrie, AO „FCPS” a intermediat prezentarea unui spectacol de teatru social la Şcoala Primară Criuleni de către actorii Studioului Teatral „Micul Prinţ” al Şcolii de Arte Criuleni, condus de N. Dimitraţco. Vineri, 2 decembrie, în acelaşi context s-a desfăşurat masa rotunda cu genericul “Echipa Mobilă – realizări şi perspective”, iar pe 3 decembrie voluntarii organizaţiei, împreună cu beneficiarii, au desfăşurat în centrul oraşului un flash-mob, în timpul căruia au împărţit spectatorilor flaiere cu formulări corecte şi incorecte adresate persoanelor cu dizabilităţi.

Atât masa rotunda, cât şi dezbaterile publice şi flash-mobul au fost activităţi susţinute de IM “Swedish Development Partner”, în cadrul proiectului “Incluziunea socială şi educaţională a persoanelor cu dizabilităţi”.

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media