Autoreprezentanţii au primit primele salarii

Februarie a fost o lună importantă pentru grupul de autoreprezentanţi şi asociaţia care îi sprijină în demersul lor de a deveni mai independenţi, inclusiv independenţi financiar, în pofida dizabilităţilor cu care trăiesc.
Începând cu luna februarie, Svetlana şi Constantin, au stat la dispoziţia clienţilor Serviciului de Stare Civilă, în incinta căruia, în temeiul unui contract de comodat, a fost instalat, pentru ei, un post de copiator. După prima lună de activitate, cei doi tineri autoreprezentanţi au făcut şi primele bilanţuri ale activităţii lor de muncă. Constantin mărturiseşte, că îl încearcă sentimente de bucurie atunci, când este conştient că a venit, dimineaţa, timpul să plece la lucru. Deja a făcut şi unele concluzii, cum ar fi că oamenii, în general, sunt amabili, unii dintre ei sunt răbdători, iar el cu colega sa, se străduie să acorde serviciul repede şi calitativ. Costea adaugă, că şi el, şi familia sa, sunt mulţumiţi de faptul, că şi-a găsit un serviciu. Mai mult ca atât, văzând că fiul s-a angajat, şi tatăl acestuia a fost mai motivat să se angajeze, astfel, toţi cei trei membri ai familiei au acum de muncă.

Svetlana n-a mai fost angajată în câmpul muncii de mai bine de zece ani. Tânăra recunoaşte că nu i-a fost uşor să facă acest pas, că a avut nevoie de timp de adaptare şi instruire. Efortul ei a meritat, spunea ea, pentru că “oamenii sunt mulţumiţi, şi ne spun că suntem bravo, că am deschis acest post de copiator acolo”, – îţi etalează ea satisfacţia. “Şi mama este mulţumită, şi fratele îmi spune, căîn Criuleni alt lucru mai bun nu voi găsi, iar eu simt că am început o nouă viaţă. Mulţumim celor care ne-au ajutat şi sponsorizat” – spune Svetlana. Polina Samoil este persoana de sprijin a celor doi tineri autoreprezentanţi. Ea îi susţine în demerual lor de a fi independenţi şi a-şi câştiga singuri surse pentru existenţă. Polina remarcă, că ambii tineri sunt foarte punctuali, şi împreună fac o echipă bună. Deocamdată, Costea este cel care se descurcă mai bine la copiator, iar Svetlana – la calculul banilor şi evidenţa contabilă simplă, pe care o face într-un registru special. Pe viitor, componenţa echipei lor s-ar putea modifica, dacă unul dintre tineri va decide că vrea să-şi găsească un alt loc de muncă.

Şi un alt autoreprezentant, Macar, a reuşit, de la începutul acestui an, cu ajutorul familiei şi al oamenilor din sat, să-şi găsească de muncă la o întreprindere cu capital strain care se ocupă de sortarea miezului de nuci. Deocamdată, Macar parcurge perioada de probă, iar şefii i-au adaptat o încăpere mai puţin aglomerată, în care tânărul se simte mai bine. Macar a primit deja două salarii pentru munca depusă de el,întreprinderea remunerându-şi angajaţii la fiecare două săptămâni.
Pregătirea pentru angajare, socializarea şi dezvoltarea personală a tinerilor autoreprezentanţi sunt obiectivele programului Autoreprezentare şi Angajare asistată, susţinut financiar de către IM “Swedish Development Partner”, în cadrul proiectului „Incluziunea şcolară şi socială a copiilor cu dizabilităţi”, implementat de AO “FCPS” în raioanele Criuleni şi Dubăsari.

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media