Tabăra Sulina – o destinaţie de vacanţă pentru copiii din r-l Criuleni

În perioada 18-25 iulie, primul grup format din 23 de copii din raionul Criuleni, a beneficiat de o săptămâna de odihnă la mare, în Centrul de agrement “Tabăra Sulina”, situată în judeţul Tulcea, România.  

Vizita copiilor a fost posibilă în urma unui demers adresat de către Victoria Secu, directoarea executivă a AO “FCPS”, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni din ţara vecină. Conform cerinţelor stipulate în răspunsul de la Bucureşti, pentru a beneficia de odihnă din contul statului român, elevii trebuia să se înscrie în  următoarele criterii de eligibilitate: vârsta 10-18 ani, participă pentru prima data la programul de tabere ARC, vorbesc bine limba română, sunt câştigători ai olimpiadelor de tot felul şi au succese bune la învăţătură, au rezultate sau aptitudini deosebite în sport, muzică, arte plastice, etc.

Astfel, copii din 18 localităţi ale raionului Criuleni, însoţiţi de Natalia Dimitraşco, coordonatoare de proiect în AO “FCPS”, şi Lidia Lupaşcu, profesoară de limbă română, la LT Măgdăceşti, au avut avut un sejur frumos la Marea Neagră. Transportul şi programul taberei, la fel, au fost asigurate de către partea română. După cum au recunoscut unii copii, ei au văzut marea pentru prima data în viaţă.

Lista elevilor participanţi a fost coordonată cu funcţionarii de la Direcţia Educaţie Criuleni şi de la Consiliul Raional Criuleni.

Programul ARC este un program de tabere organizat pentru copiii români din afara graniţelor al nouălea an la rând. Programul organizat în cele două tabere – Sulina, jud. Tulcea, şi “Oglinzi”, jud. Neamţ, cuprinde activităţi educative, culturale şi  sportive, prelegeri având ca temă istoria şi civilizaţia românească, cursuri de limba română, concursuri de cultură generală, proiecţii de filme etc. Anul acesta Programul se desfăşoară sub patronajul unor personalități marcante ale sportului românesc. Copiii din Criuleni au avut ocazia să-l cunoască şi să discute faţă-n-faţă cu Ivan Patzaichin, fost canoist român, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984 și triplu laureat cu argint. Este lipovean, născut în comuna Crişan, jud. Tulcea, în vârstă de 67 de ani. 

În fotografii: activităţi interactive la Sulina

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media