Trofeul “Alexandra Grajdian”, înregistrat în Armorialul General al Republicii Moldova

Comisia Naţională de Heraldică a adoptat, la 26 septembrie, 2017, decizia nr. 43-V.02 “Cu privire la înregistrarea Trofeului “Alexandra Grajdian” pentru curaj şi inovaţie în promovarea educaţiei incluzive”.

Organizaţia care a solicitat instituirea acestui trofeu – Asociaţia Obştească “Alianţa ONG-urilor Active în Domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei”, a aprobat imaginea şi felul în care va fi executat la 7 septembrie, 2017, în cadrul şedinţei Consiliului Coordonator al Asociaţiei, care întruneşte 86 de organizații neguvernamentale de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană.

În prima zi a Forumului Cadrelor Didactice, care s-a desfăşurat la Chişinău, Trofeul a fost înmânat în cadrul Galei Educației Incluzive Școlii primare – gradiniță nr. 120 din Chișinău.  Mențiuni speciale au primit alte şapte instituţii de învăţământ, din Chişinău,  Gimnaziul Mănoilești (Ungheni),  Şcoala primară-grădiniţă „Alexandru Donici” (Cahul, Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” (Strășeni, Instituția de educație timpurie nr. 5 ”Licurici” (Ialoveni). Printre nominanţi se numără şi Gimnaziul Izbiște (Criuleni), remarcat pentru activism în consolidarea parteneriatului comunitar și promovarea educației inclusive.

Mariana Ianachevici, preşedinta APSCF, a fost cea care a înmânat trofeul, alături de membrii familiei Alexandrei Grajdian. La Gala Educaţiei Inluzive a fost prezent soţul Alexandrei Grajdian, criuleneanul Valeriu Grajdian. Vădit emoţionat, bărbatul şi-a exprimat mulţumirea pentru că a fost apreciat astfel efortul soţiei sale, depus pe parcursul vieţii, şi le-a comunicat celor prezenţi că a avut noroc de soţie, care a reuşit să se afrime şi în familie, şi în societate, iar el s-a străduit să-i fie sprijin peste tot.

“Lucrând cot la cot cu dna Alexandra, ani în sir, după plecarea dumneaei în vesnicie, eram ferm convinşi că ar fi meritat mai multă apreciere pentru ideile şi modul în care le-a materializat, în special că multe din ele au devenit durabile.  Avea înca multe idei nerealizate… Trofeul va fi cel prin care va dăinui numele dnei Alexandra. Şi cine ştie, posibil că unii candidaţi la trofeu şi /sau câstigătorii acestuia să realizeze multe din iniţiativele nefinalizate, prin care va creşte calitatea procesului de educaţie şi nivelul de participare la viaţa socială din comunitate a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, inclusiv cu dizabilităţi, şi familiilor care îi educă. Vă suntem recunoscători pentru că aţi parcurs traseul deloc uşor de conceptualizare şi înregistrare a trofeului!” – a spus Victoria Secu, directoare executivă a AO “FCPS”.

Alexandra Grajdian a fondat Asociaţia Obştească “Femeia şi Copilul-Protecţie şi Sprijin” în anul 2000, şi a condus-o până în anul 2013. A iniţiat şi a dus la bun sfârşit numeroase proiecte sociale în raionul Criuleni şi în republică, majoritatea dintre care fac parte astăzi din sistemul de protecţie socială a persoanelor din grupurile vulnerabile ca şi parte integrantă a politicilor de stat în domeniu. Trofeul “Alexandra Grajdian” a fost instituit în anul 2016, iar din 2017 acesta are şi un simbol brevetat.

Potrivit regulamentului de acordare a distincţiei pentru curaj şi inovaţie în promovarea educaţiei incluzive, aceasta se acordă instituţiilor care au avut o contribuţie substantială şi de durată în dezvoltarea şi promovarea educaţiei incluzive. Distincţia se acordă anual şi, potrivit aceluiaşi regulament, nominalizările pot fi făcute de către administraţia publică centrală, administraţia publică locală, ONG-uri (membre şi non-membre APSCF), instituţii publice şi private, anual, în luna octombrie, când se anunţă concursul. Distincţia ar putea fi şi retrasă, prin decizia Consiliului, dacă vor fi identificate cazuri de încălcare a drepturilor copiilului, sau au fost întreprinse acţiuni care contravin criteriilor de eligibilitate.

În fotografie: momente de la Gala Educației Incluzive, 2017

  

 

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media