Campanie de caritate: de unde am pornit şi unde am ajuns

În anul 2018, AO FCPS a luat în echipă decizia de a acorda suport logistic, a lansa şi gestiona campania “Pune umărul! Patru copii visează la o casă”, în beneficiul familiei Orescu-Budjeti din satul Dubăsarii Vechi, r. Criuleni. Familia – soţ şi soţie în concubinaj – creşte şi educă patru copii minori, însă din cauza situaţiei materiale precare, nu au avut o casă care să le aparţină cu drept de proprietate. Viaţa lor de familie s-a derulat în mai multe case închiriate, care, de-a lungul anilor, au fost nouă la număr.

Pentru ca cei ce au posibilităţi să ajute să o poată face, AO FCPS a ajutat familia respectivă să deschidă un cont bancar pe care să se acumuleze donaţiile. Iniţial, familia găsise o casă pe care să o cumpere cu 60 mii lei, iar pentru că ea necesita o reparaţie a pereţilor exteriori, planificasem să adunăm suma de 80 mii lei. Ulterior, am constatat că persoana care vindea imobilul nu avea documente pe el, aşa că nu am fi putut încheia tranzacţia. În aceste condiţii, împreună cu familia, am căutat o altă posibilitate. A fost identificată o gospodărie de vânzare, cu două construcţii locative şi acareturi necesare pe lângă casă, inclusiv gazificată şi cu sursă de apă, cu grădină, dar mult mai scumpă – 150 mii lei. Întrucât între timp o rudă de-a Anastasiei Orescu, stabilită în străinătate, şi-a exprimat intenţia de a o ajuta cu o parte semnificativă din costul casei, cu aportul familiei şi cu banii colectaţi de oamenii care s-au implicat în campanie, familia a achitat mai mult de două treimi din costul locuinţei. Prin urmare, mama celor patru băieţi a şi încheiat notarial tranzacţia de vânzare-cumpărare a casei (condiţia asociaţiei către familie a fost ca mama să intre în posesia imobilului), iar vânzătoarea, conform contractului încheiat, îşi va primi ultima rată din bani până în luna septembrie 2019.

Întâlnirea dintre beneficiara campaniei Anastasia, și vânzătoarea, cu asistența juristei Maria Calcatinge și a coordonatoarei programului advocacy , Olga Lîsenco.
Întâlnirea dintre beneficiara campaniei și vânzătoarea imobilului, în prerzența juristei Maria Calcatinge și coordonatoarei programului advocacy, Olga Lîsenco

Deci, campania “Pune umărul! Patru copii visează la o casă” încă n-a ajuns la final, dar putem să vorbim despre un rezultat preliminar foarte optimist. Mai avem nevoie de 27 de mii de lei (puţin peste o cincime din cost), ca să răsplătim casa familiei Orescu-Budjeti şi a celor patru copii ai lor! Asta înseamnă că mai continuum să căutăm surse. Dacă aveti dorinţa şi posibilitatea să donaţi, vă rugăm să o faceţi pe următorul cont bancar:

BC Moldova Agroindbank SA, cod IBAN MD97AG000000022593376770, beneficiar Orescu Anastasia.

Vă puteţi adresa, de asemenea, membrilor AO FCPS pentru a transmite donaţia, în cazul că nu aveţi timp să treceţi pe la bancă.

Iar acum vrem să vă povestim cum a fost campania şi să-i mulţumim fiecăruia pentru aportul său!

Vestea despre nevoia familiei cu patru copii din Dubăsarii Vechi a ajuns la AO FCPS de la dna Valentina Guzun, metodistă educaţie preşcolară, Direcţia Educaţie Criuleni. Tot dna Valentina Guzun a organizat prima colectare de bani pentru ei: a propus colectivelor din grădiniţele din r. Criuleni să organizeze târguri de Crăciun şi banii colectaţi să fie donaţi familiei. Acesti bani – aproximativ 11 mii lei, au fost, mai târziu, primii depuşi pe contul bancar al familiei. Evident, colectivul grădiniţei din s. Dubăsarii Vechi a fost primul care s-a implicat, iar însufleţitor al acţiunii a fost inimoasa directoare, Nadejda Chetruşca!

A urmat în luna martie o publicaţie în ziarul regional Est Curier, care a sensibilizat multă lume, unii au mers direct la familie, cu donaţiile lor. Din păcate, noi nu le cunoaştem numele, dar recunoştinţa familiei este mare, şi banii lor tot pe cont s-au adunat. Apoi s-au mobilizat rudele. AO FCPS a adunat bani din târguri, la care au participat beneficiarii noştri cu lucrări făcute de ei, le-au vândut şi au donat banii pentru casă. Ne-au căutat cetăţeni din raionul Criuleni care au donat direct la asociaţie (am înregistrat fiecare donaţie şi am dat un act de primire în schimb). Un aport foarte important l-a avut implicarea moldovenilor stabiliţi în Italia, în persoana conaţionalelor noastre, Nina Cotorobai și Tatiana Iațco, care şi-au dorit să ne ajute şi au reuşit să înregistreze o strângere de fonduri pe reţeaua de socializare Facebook (reţeaua nu acceptă asemenea campanii din R. Moldova). Cu ajutorul lor s-au adunat 780 de euro, bani, depuşi deja pe contul familiei în așteptarea plății finale (avem toate documentele confirmative).

Un alt aport important în Campanie l-au avut elevii Liceului Teoretic “B. Dânga” din or. Criuleni. În cadrul evenimentului din 3 decembrie, elevii înpărţiţi în mai multe echipe (Consiliul Elevilor, elevii implicaţi în proiecte la obiectul educaţia civică), au pregătit un târg de caritate, iar la finele acţiunilor lor au pus în boxa campaniei peste 1300 de lei! Mulţumim tuturor elevilor şi profesorilor lor: Consiliul Elevilor, Alina Filimancov, Boris Iacovlev, Corina Gamarţ, Nina Bezu, Corina Doni, Anastasia Gherciu; Alexandr Godoroja, Maria Kalinchin, Ana Novic.

La începutul campaniei ne-a încurajat interesul pentru ea din partea unor antreprenori. E vorba de Igor Gheroghiţa şi Eugen Butucea. “Eu ştiu că la voi banii nu se pierd, ajung la destinaţie!” – a spus unul dintre ei, când a făcut donaţia. A fost foarte motivant pentru noi!

Trebuie să spunem, că am colaborat strâns şi cu primăria din localitate. Câteva ori a fost nevoie de implicarea primarului Vitalie Casian, a asistentului social, a consilierei şi colegei noastre ong-iste, Svetlana Leahu. Datorită lor, am descoperit complexitatea acestui caz şi am văzut din altă parte câte probleme poate ascunde o situaţie aparent banală – sărăcie şi lipsă de posibilităţi de a câştiga acasă… Mulţumim pentru ajutorul inestimabil Mariei Calcatinge, juristă la Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, pentru sfaturi şi soluţii!

Mulţumim celor care, desi au salarii mici sau sunt departe de casa lor şi de raionul Criuleni, n-au ezitat să PUNĂ UMĂRUL şi au demonstrat solidaritate cu asociaţia, cu familia beneficiară şi scopul nostru comun – un mediu şi un loc mai sigur pentru actualii copii şi viitorii cetăţeni adulţi ai ţării noastre! Mulţumim celor care au cumpărat de la beneficiarii noştri ceva făcut/cusut/croşetat/brodat de ei, şi astfel au adunat la puşculiţa comună.

Acţiunile dumneavoastă de până acum ne fac să credem, că vom reuşi să ajungem cât mai curând la scopul nostru final – ajutorarea familiei Orescu-Budjeti! 

Mulţumim celor care donează! Vorba populară spune, că de unde dai, se întoarce înzecit.

Și da! Echipa care a contribuit a fost întregită de Olga Lîsenco, Ina Cazacu, Ala Ianenco și ceilalți colegi din AO FCPS, care s-au implicat la diferite etape, ghidați de Victoria Secu, directoare executivă. Și vor continua să se implice!

Cu profund respect pentru toți, Svetlana Cernov, manager relații cu publicul și promovare FCPS

Interiorul noii locuințe a beneficiarilor campaniei
Casa procurată pentru familie.

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media