Intervenţie timpurie – perspective în regiunea Criuleni-Dubăsari

Prima întrunire între partenerii proiectului “Acces la serviciile de intervenţie timpurie”, orientat spre crearea şi dotarea unui Centru de Intervenţie Timpurie (CIT) în or. Criuleni, a avut loc la sediul Centrului de Sănătate Criuleni, pe data de 14 februarie 2019 (imagine).

Potrivit Violetei Panico, şefa instituţiei partenere, în acest an aici va începe reparaţia şi dotarea unor încăperi cu suprafaţa totală de 165 m 2 , în care urmează să se deschidă un centru de intervenţie timpurie. Anual, acesta va veni în ajutorul a 120 de părinţi şi cca 30 de copii care se nasc cu tulburări de dezvoltare, şi 50 de copii care se nasc cu un anumit grad de risc.

– Până acum, instituţia noastră a elaborat proiectul tehnic de recondiţionare a încăperii, iar pentru participarea la acest proiect am obţinut şi o scrisoare de garanţie de la Consiliul Raional, prin care autorităţile fondatoare ale instituţiei şi-au exprimat acordul de a contribui cu suma de 300 mii de lei. Ne dorim să facem un serviciu funcţional în ajutor familiilor care înfruntă dificultăţi în dezvoltarea copiilor lor, şi după ce îl avem constituit, cu regulament aprobat, ne dorim să-l acredităm, – a spus Violeta Panico, şefa CS Criuleni.

O parte din banii necesari pentru dezvoltarea acestui serviciu vor veni în comunitate sub formă de grant de la Uniunea Europeană, prin Fundaţia Soros-Moldova către organizaţia implementatoare – AO ”Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” (AO FCPS) din Criuleni. Victoria Secu, directoare executivă AO FCPS, informează că suma grantului – 48 516 euro, va fi repartizată pentru lucrări de reparaţie a CIT, dotarea cu utilaj şi materiale didactice, recrutarea şi instruirea personalului, crearea bazei de date de evidenţă a copiilor, elaborarea planurilor individualizate de intervenţie, şi altele. Directoarea de proiect, Ina Cazacu, coordonatoarea programului Educaţie Incluzivă AO FCPS, a menţionat că proiectul “Acces la serviciile de intervenţie timpurie”, care va fi dezvoltat în r. Criuleni pentru necesităţile inclusiv ale r. Dubăsari, este unicul serviciu de acest fel susţinut în anul curent din fondurile programului “Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă şi guvern”.

„Pentru comoditatea familiilor, pentru prevenirea riscurilor de dezvoltare a copiilor de la 0 la 3 ani, aici vor fi disponibile servicii gratuite acordate de un neuropediatru, kinetoterapeut, psiholog, psihopedagog. În municipiul Chişinău există un centru similar, care, însă, este suprasolicitat şi, în plus, este departe de beneficiarii direcţi şi nemijlociţi din raioanele ţării”, – a comunicat Ina Cazacu.

Conform planului de acţiuni, inaugurarea CIT este planificată pentru octombrie, 2019.

Proiectul „Acces la serviciile de intervenţie timpurie” este implementat de AO ”Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” din resursele acordate de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern” co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

 

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media