Programe de activitate

Programe de activitate

Programul ”Abilitare economică”

Abilitare Economică este denumirea programului prin care beneficiarii, persoane cu dizabilități, cu vârsta de la 18 la 40 de ani, își dezvoltă capacități de relaționare, de trai independent, obțin o meserie/ocupație. 

Programul a fost creat în ianuarie 2014 și inițial se numea ”Autoreprezentare și suport în angajare”. De atunci, prin intermediul lui, am reușit să schimbăm viața a peste 30 de persoane cu dizabilități, care au învățat să se cunoască mai bine, să dezvolte abilități care le-ar ajuta să se descurce independent în viață, să își expună părerea, să își revendice dreptul la muncă, să poată gestiona banii câștigați, să ia decizii, etc. Noi le-am acordat suport la angajare și am implicat familia și instituțiile responsabile. Astfel, propriile familii și comunitatea și-au schimbat atitudinea față de persoanele cu dizabilități, a crescut gradul de respect față de ei din partea membrilor comunității, iar persoanele cu dizabilități au căpătat mai multă încredere de sine.

Programul ”Educație incluzivă și orientare vocațională”

Elaborăm programe de instruire pentru cadrele didactice din școli și grădinițe;
Acordăm suport instituțiilor educaționale în procesul de incluziune educațională;
Mobilizăm părinții în promovarea și revendicarea dreptului la educație;
Evaluăm profilul vocațional al tinerilor, inclusiv cu nevoi speciale;
Ofeim consiliere vocațională tinerilor în baza profilului elaborat;
Facilităm procesul de luare a deciziilor în vederea alegerii profesiei.

Programul ”Servicii de suport”

 Serviciul social ”Echipă Mobilă” este un serviciu de suport prin intermediul căruia acordăm servicii de asistență psihologică, socială, logopedică, de kinetoterapie la domiciliul familiilor care educă copii cu dizabilități în raionul Criuleni. Am dezvoltat acest serviciu din anul 2008, iar în 2016 acesta a fost acreditat pentru conformitate la standarde minime de calitate. Serviciul asigură acces la servicii de calitate pentru cca 30 de copii cu dizabilități și familiile acestora.

Timp de 11 ani, funcționarea Serviciului a fost posibilă datorită susținerii financiare a IM Swedish Development Partner, iar din anul 2020, acesta este finanțat din bugetul raional.  Necesitatea Serviciului social ”Echipă Mobilă” este demonstrată în timp, deoarece contribuie la depistarea precoce a copiilor cu dizabilităţi, prevenirea instituţionalizării şi facilitarea incluziunii sociale a copiilor și tinerilor cu dizabilități. 

Programul ”Dezvoltare organizațională și comunicare”

Promovăm imaginea pozitivă a persoanelor cu dizabilități și împărtășim practici de succes;
Dezvoltăm ONG-urile locale și din regiune și grupurile de inițiativă;
Susținem creșterea profesională a echipei asociației;
Dezvoltăm parteneriate și asigurăm durabilitatea.

Procesul de dezvoltare organizațională este unul dinamic și, cel mai important, de învățare reciprocă. Iar parteneriatele pe care le consolidăm și bunele practici pe care le promovăm, ne aduc mai aproape de schimbarea pe care ne-o dorim.

Programul ”Suport pentru refugiați”

Începând cu 1 martie 2022, am fost solidari cu persoanele refugiate din Ucraina, temporar strămutate în țara noastră, care au fost nevoite să părăsească casele lor din cauza pericolului pentru propria viață și secuitate, cauzate de invazia neprovocată a Rusiei. Suport oferit refugiaților în această perioadă:

Servicii:

transport adaptat de la puncte vamale către centre de plasament, destinații de plecare; servicii de asistență juridică; servicii de consiliere psihologică; activități educaționale și de agrement; activități de socializare, coeziune socială, excursii; servicii de informare privind protecția față de violență în bază de gen.

Bunuri și echipamente:

medicamente și echipamente medicale; bunuri și echipamente pentru acomodare; produse alimentare; produse igienice și de primă necesitate; vouchere pentru vestimentație; echipament tehnic pentru instruirea online.

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media