226 de persoane din raioanele Criuleni și Dubăsari au aflat despre mecanismele locale de acces la justiție

226 de persoane din categorii vulnerabile din 39 de localități ale raioanelor Criuleni și Dubăsari au fost informate despre drepturile lor și mecanismele locale de acces la justiție, în cadrul lecțiilor publice desfășurate de Asociația „Fiecare Contribuie pentru Schimbare” (FCPS) în perioada februarie – aprilie 2022. Activitatea a avut loc în cadrul Proiectului „Parteneriate locale pentru un acces mai bun la justiție”, implementat de AO „Fiecare Contribuie pentru Schimbare” în calitate de organizație beneficiară a Proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de UNDP Moldova, în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale, cu suportul financiar al Suediei.

Participanți și participante la lecțiile publice au fost persoane vulnerabile, persoane aflate în situații de risc, persoane cu dizabilități, asistenții personali, ocrotitorii, tutorii și curatorii acestora. În cadrul lecțiilor publice, participanții și participantele din localitățile raioanelor Criuleni și Dubăsari au fost informați despre drepturile lor, despre asistența juridică de care pot beneficia gratuit și modalitățile prin care o pot solicita, precum și au avut ocazia să adreseze întrebări pe diferite probleme și situații cu care se confruntă.

„În total, am desfășurat 20 de lecții publice, adică cca 40 de ore în discuții cu locuitorii raioanelor Criuleni și Dubăsari despre drepturile lor și modul în care pot avea acces la justiție. Conform chestionarului de pre-evaluare efectuat în rândul participanților și participantelor la lecțiile publice, majoritatea dintre ei nu cunoșteau cine este parajuristul, nu știau că pot beneficia de asistență juridică gratuită sau cum pot scrie o petiție. După finalizarea lecțiilor publice știm că cca 75% dintre persoane pot identifica și recunoaște formele violenței în familie, care sunt măsurile de protecție pentru victimele violenței în familie, instrumentele și mecanismele de apărare a drepturilor lor, ceea ce considerăm un rezultat foarte bun”, a comunicat Ina Cazacu, coordonatoare de proiect în AO FCPS.

„Am văzut că persoanele din categorii vulnerabile au nevoie de asemenea întâlniri și informații, de aceea FCPS va căuta soluții pentru a continua activitățile de informare și abilitare a locuitorilor și locuitoarelor din Criuleni și Dubăsari”, a adăugat Ina Cazacu.

În cadrul lecțiilor publice au participat și 25 de asistenți sociali comunitari și 14 reprezentanți și reprezentante ai/ale Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei Criuleni și Dubăsari.

Este util să participăm la astfel de lecții publice, iar informațiile prezentate sunt foarte actuale: mecanismele de acces la justiție, contracararea discursurilor care instigă la ură. Informațiile obținute le vom transmite și colegilor, și beneficiarilor care nu au avut posibilitatea să fie prezenți la eveniment – trebuie să știm cum să identificăm un mesaj care instigă la ură și să nu permitem răspândirea acestuia”, a comunicat la finalul instruirilor un specialist al Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei din Criuleni.

Lecțiile publice privind mecanismele de acces la justiție au avut drept obiectiv abilitarea juridică a persoanelor cu dizabilități, a celor supuse violenței domestice ce nu au un acces eficient la servicii de asistență.

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media