Ce au învăţat tinerii la Şcoala de vară?

Un grup de cca 50 de persoane au participat la şcoala de vară desfăşurată în cadrul programului „Autoreprezentare”. Tinerii beneficiari ai cinci organizaţii neguvernamentale pentru persoanele cu dizabilităţi şi persoanele de sprijin ai acestora şi-au dat întîlnire la pensiunea Holercani, din raionul Dubăsari, unde au petrecut împreună 5 zile pline de multe activităţi interesante şi utile. Activitatea s-a numit şcoală de vară, pentru că persoanele cu dizabilităţi au învăţat cum să beneficieze de drepturile pe care le au, cum să-şi valorifice potenţialul.

IMG_0319

Programul şcolii de vară a inclus: traninguri informative de scurtă durată, ateliere de lucru manual, diverse jocuri, discuţii, dansuri cu elemente de interacţiune şi totodată timp pentru odihna activă şi întremarea sănătăţii. Activităţile comune pentru toţi participanţii, activităţile individuale şi în grupuri mici au contribuit la participarea autoreprezentanţilor dupa posibilităţile proprii. În cadrul traningurilor tinerii şi-au manifestat cunoştinţele în domeniile “Dreptul la muncă”, “Dreptul la sănătate. Alimentaţia sănătoasă. Reguli de igienă şi influenţa naturii asupra sănătăţii”, “Dreptul la viaţa independentă”, “Drepturile: dorinţe sau necesităţi”. Cei pasionaţi de foto-video au avut şansa de a fi instruiţi în acest domeniu, atelier organizat de Centrul Media pentru Tineri din Chişinău. Tinerii care s-au manifestat mai puţin la traininguri, au fost mult mai activi in cadrul atelierelor creative de lucru manual: confecţionarea bijuteriilor de plajă, pictură pe pietricele adunate pe malul Nistrului. Jocurile au fost cele mai dorite şi preferate ocupaţii care completau zilele cu mai multă energie, emoţii pozitive şi noi relaţii de prietenie. Rugul din ultima seară i-a unit şi mai mult pe tineri, a întărit şi mai mult relaţiile lor şi a devenit un simbol al prieteniei.IMG_9993

        Pentru organizarea acestei şcoli au colaborat organizațiile: Asociația de Sprijin a Persoanelor cu Handicap Fizic din Peresecina, Orhei, AO ”Prima” din Taraclia, AO ”Inspirație-Вдохновение”, Comrat, AO “AZI” din Cahul și AO “Femeia şi Copilul-Protecâie şi Sprijin”, or. Criuleni.

Scoala de Vară s-a desfășurat cu suportul financiar al SMC/ Sida și /sau IM (SOIR Moldova).

Ala Ianenco, Coordonator program “Autoreprezentare”

 

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media