Compiuter pentru Valeria

Valerica Rotari din satul Pohrebea, raionul Dubăsari va împlini în curînd 11 ani, ani în care mereu a fost dependentă de căruciorul cu rotile (d-za „Encefalopatie reziduală, anomalie congenitală, lombară cu parapareză”). De 4 ani beneficiază de serviciile echipei mobile a AO FCPS Criuleni. Fiind o fire sociabilă, curioasă, îndrăzneaţă, s-a dovedit a fi foarte responsabilă de îndeplinirea însărcinărilor încredinţate. Intelectul Valeriei nu a fost afectat de maladie, de aceea cu uşurinţă a învăţat a scrie, a citi, având suportul specialiştilor din echipa mobilă. Valeria n-a mers la şcoală nici o zi, drumurile din sat fac anevoiasă deplasarea spre şcoală în căruciorul cu rotile, iar şcoala nu este dotată cu panta de acces.

DSCN7158

Ea beneficiază de instruire la domiciliu după curricula clasei a II-a,  deşi are 10 ani împliniţi şi doreşte mult să meargă la şcoală, să comunice cu semenii.

Familia Valeriei este asigurată insuficient, deoarece doar tata este angajat în cîmpul muncii. Locuiesc într-o casă nefinisată, iar de 7 luni în familie a mai apărut o fetiţă, surioara Valeriei. Curtea casei lor este unicul peisaj zilnic pentru ea, satul e departe de traseu, şi populaţia nu e numeroasă.

De mai mult timp Valeria le spunea părinţilor, că-şi doreşte un calculator: “Îmi doresc foarte mult un calculator, pentru a învăţa mai multe, a descoperi lumea. Cred că astfel o să am mai mulţi prieteni, n-o să mai fiu singură”.

În luna mai 2012, la iniţiativa A.O.”Femeia şi Copilul – Protecţie şi Sprijin”, visul Valeriei a devenit realitate. Valeria a primit în dar calculatorul atît de mult rîvnit din partea Stelei Cotorcea şi a lui Andrei Gîrleanu de la ADRA Moldova. Şi familia Valeriei, şi membrii AO „FCPS” le aduc mulţumiri acestor oameni cu sufletul mare, şi îşi exprimă recunoştinţa. Specialiştii i-au instalat softuri educaţionale. Valerica explorează astăzi  lumea cu alţi ochi – ochi fericiţi.

În imagine: Valerica Rotari acasă, în camera cu compiuter. Fotografie realizată de Victoria Secu, coordonator programe dezvoltare servicii.

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media