Copiii cu tulburări din spectrul autist – în atenţia specialiştilor

La Criuleni, în perioada 21-22 aprilie Asociația Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin, a desfăşurat atelierul cu subiectul “Autism: Identificare şi Intervenţie”. Au participat cca 20 de specialişti din cadrul Serviciilor de Asistenţă Psihopedagogică din raioanele Criuleni şi Dubăsari, cadre didactice de sprijin, psihologi, logopezi școlari, părinți care educă copii cu tulburări din spectrul autist. Atelierul a oferit participanților oportunitatea de a se familiariza cu strategii de intervenție în cazul copiilor cu autism, dar şi de a comunica cu specialiștii practicieni din cadrul Asociaţiei Obşteşti “SOS Autism”.

IMG_1724

“În cadrul atelierului, pe care îl consider binevenit, deoarece am în asistență un copil cu autism, am aflat mai multe detalii despre comportamentul copiilor cu autism, despre strategii de comunicare, care m-ar ajuta să ajut şi eul la rândul meu, copilul cu autism să stapânească comportamentul verbal și social. Am rămas impresionată de diversitatea metodelor de instruire care pot fi utilizate în procesul educațional/recuperator al copiilor cu autism.
În cadrul seminarului au fost conturate şi obiective pentru noi, cadre didactice de sprijin, cu accent pe responsabilitățile noastre în procesul de recuperare a copilului cu autism, fapt care mă va ajuta mult în activitatea mea”, a spus Zinaida Staci, cadru didactic de sprijin în Şcoala Primară Criuleni.

IMG_5787

Angela Ceban, psiholog SAP Criuleni a vorbit despre condiţiile esenţiale care fac ca programul educaţional să fie unul eficient şi să ducă la o mai mare independenţă , de funcţionare a persoanei cu autism: “Profesioniştii trebuie să cunoască şi să înţeleagă bine problemele copiilor cu tulburări din spectrul autist. Imăactul seminarului cu subiectul dat a fost mai benefic şi foarte util, deoarece ne-a îmgogăţit arsenalul de cunoştinţe despre metodele de predare, principiile de recompense, obiectivele de lucru, strategiile în instruirea copiilor cu tulburări din spectrul autist, fără de care nu este progres şi avansare. E de datoria noastră să asigurăm educaţie de calitate tuturor copiilor din comunitate”, a subliniat Angela Ceban.

IMG_5783
Atelierul a fost organizat cu suportul SOIR Moldova, în cadrul proiectului “Incluziunea şcolară şi socială a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale”, implementat de către AO “FCPS” din Criuleni.
Ina Cazacu, coordonatoare Program Educaţie Incluzivă

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media