Daria se bucură pentru că este acceptată la centrul comunitar

Venirea pe lume a Dariei, acum – o fetiţă de 12 ani din satul Dubăsarii Vechi, r-ul Criuleni, a bucurat și, totodată i-a îngrijorat pe părinții acesteia. Diagnoza retard mental sever (alalie) le-a tăiat toate speranțele că vor avea un copil ca toți copiii. Pină la momentul deschiderii în 2010 a Centrului comunitar de zi „Empatie” din satul Dubăsarii Vechi, dezvoltat în cadrul proiectului “Incluziune” finanţat de Reprezentanţa SOIR Moldova, Daria era respinsă de semeni, de comunitate. Fetița nu era  acceptată în grup, deoarece avea un comportament respingător, îi lipseau complet semnele de comportament civilizat. Din cauza deficiențelor de vorbire nimeni nu o înţelegea ce spune, nu pronunţa nici un cuvînt, doar mama îi pricepea dorinţele. Daria țipa mereu, fugea de acasă, se ascundea și era greu de găsit. Părinţii erau mereu foarte îngrijoraţi de comportamentul fetiţei şi atitudinea celor din jur faţă de ea. Nimeni din comunitate pină la acel moment nu o cunoştea şi nici nu se interesa de soarta ei, toată povara cădea pe umerii familiei.

IMG_5583
Daria (prima din stînga) – cu colegii, la centrul comunitar “Empatie”

Peste un an, după ce Daria a devenit beneficiar al Centrului Comunitar din localitate, fetiţa s-a schimbat vizibil. Din spusele mamei: “Odată cu deschiderea centrului Empatie, am înţeles că pot să trăiesc, şi să-mi mai caut de lucru pe lîngă casă, să mai merg pe la piaţă, căci şi de bani avem nevoie pentru a o întreţine pe Daria, în timp ce ea este ocupată la centru – face şcoală, învaţă multe lucruri folositoare cu ajutorul specialiştilor de care ne bucurăm şi le mulţumim mult”. La moment Daria recunoaşte două litere “A”,”O”, numără pînă la cinci, recunoaşte culoarea roşie. Echipa centrului s-a implicat activ în procesul de integrare socială a copilului, în special  psihologul şi logopedul. Fetiţa pronunţă clar cuvinte simple: mama, da, nu, afară, apă, masă, ceai etc. Se adresează direct personalului centrului pe nume “Ala”. Fetiţa a însuşit norme de comportament în grup, reguli de comportament la masă (fiecare are farfuria sa şi mănîncă din ea, şterge gura dacă i se spune), reguli de comportament la plimbare, în excursie (se ţine de mînă cu colegul, merg cîte doi în rînd), reguli de comportament în timpul activităţilor, eticheta.  Cînd vine s-a obișnuit să dea binețe “Buna ziua”, cînd pleacă zice: “La revedere”.

Deşi Daria se plictiseşte foarte repede, posedă atenţie de scurtă durată, ea participă activ la diverse activităţi de socializare: sărbători, concursuri, excursii etc.

Iar mama Dariei este foarte recunoscătoare angajaților centrului de la care a învăţat cum să lucreze cu copilul acasă, pentru ca să fie o continuitate a lucrului depus zilnic de specialişti şi a obţine succese, a devenit mai liniştită deoarece fetiţa o perioada din timpul zilei este implicată în activităţi.

 

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media