Delegaţia board-urilor HIAS USA şi HIAS Europe a vizitat AO FCPS

AO “Fiecare Contribuie pentru Schimbare” a primit vineri, 21 aprilie, 2023, vizita unui grup de membri ai board-ului organizaţiei donatoare şi partenere HIAS din SUA şi a HIAS Europe. Evenimentul a avut scopul de a ne cunoaşte reciproc, dat fiind faptul că odată cu criza refugiaţilor în care s-a pomenit R. Moldova la începutul anului 2022, organizaţiile HIAS şi AO FCPS au încheiat un accord de colaborare în vederea ajutorării persoanelor nevoite să fugă de război, care s-au adăpostit în ţara noastră.

Delegaţia din SUA şi Europa a fost însoţită de către Andrei Curăraru, specialist pe implicare comunitară și protecție, HIAS Moldova.

Victoria Secu, directoare executivă a AO FCPS, a prezentat asociaţia şi programele pe care îşi desfăşoară activitatea echipa acesteia.  Directoarea s-a referit pe scurt şi la unele proiecte încheiate sau în derulare. La rândul lor, oaspeţii au acordat o atenţie mai deosebită activităţilor de susţinere a refugiaţilor din Ucraina. Trei familii din diferite localităţi, stabilite temporar în r. Criuleni, au venit la întâlnirea cu donatorii HIAS şi au relatat personal despre cum au ajuns în Moldova, de ce au ales ţara noastră, care le-au fost sentimentele când au înţeles ce li se întâmplă, de ce fel de ajutor au avut nevoie la prima etapă şi cum sunt acum. Una dintre familii a relatat despre cele şase luni timp în care au trăit sub ocupaţie rusească, despre calea pe care au fost nevoiţi să o parcurgă, prin cinci state europene, ca să ajungă la rudele din Moldova… Câteva familii educă copii cu nevoi special, iar părinţii au mulţumit pentru ajutorul specializat acordat familiilor şi copiilor lor, prin intermediul specaliştilor angajaţi din sursele proiectului sus-menţionat.

Următoarea etapă a vizitei mebrilor HIAS SUA şi HIAS Europe a fost comunicarea cu angajatele  atelierului de croitorie Zigzag, o parte din activităţile căruia au acoperire financiară din proiectul “Asistența umanitară petru persoanele din Ucraina prin abordarea bazată pe gender, nevoi și drepturi” finanțat de către HIAS Europe și #HIASMoldova şi implementat de către AO FCPS. Finanţatorii au cunoscut echipa atelierului, lucrările pe care le realizează, au discutat cu fiecare, le-au încurajat pe femei să persevereze şi să-şi crească veniturile.

Vizita s-a încheiat cu o discuţie a partenerilor HIAS cu locatarii Centrului de plasament temporar pentru refugiaţii din Ucraina, amenajat la Şcoala Profesională din or. Criuleni, pe parcursul căreia, la fel, au avut ocazia să discute direct cu refugiaţii, cărora le-au acordat suportul necesar pe parcursul ultimului an.

Organizaţia HIAS a fost fondată în anul 1903, în SUA, de către diaspora evreiască. Scopul acesteia, de la fondare şi până în prezent, este suportul acordat conaţionalilor nevoiţi să ia calea pribegiei. În contextal războiului devastator pe care îl poartă Federaţia Rusă în Ucraina, board-ul organizaţiei a decis să ajute şi refugiaţii din Ucraina, indiferent de etnie.

Imagini de la eveniment:

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media