Eleonora a devenit parte a grupului de self-advocacy

Eleonora Verdeş, care este dependentă de cărucior, a frecventat numai ciclul primar al şcolii. Peregrinările familiei dintr-o localitate în alta au avut impact negativ asupra posibilităţii fetei de a beneficia de instruire. Întorcîndu-se la baştină, Eleonora a fost luată în asistenţă de către specialiştii AO FCPS şi prin intermediul colectivului de la Centrul de zi „Speranţa”, Criuleni. De la 02 ianuarie 2012 frecventează regulat acest centru.Deplasarea Eleonorei spre centrul din CriulenSUCCES CRIULENI (17)i este anevoiasă, deoarece nu este uşor să te deplasezi cu un transport neadaptat. E nevoie de o persoană de sprijin permanent, care să o ajute să urce şi să coboare din acest transport. Cu toate greutăţile, Eleonora spune că se simte fericită. Integrarea în colectivul de copii a centrului o readuce la perioada copilăriei, şi, într-un fel oarecare, îşi recuperează în acest mod clipele ratate pe parcursul mai multor ani… Anii de copilărie, totuşi, trec şi ea se gîndeşte ce va face pe viitor, cu ce să se ocupe ca să se întreţină independent de părinţi. Eleonora a deprins lucrul cu croşeta, cu biserul, dar mult a visat să înveţe a coase la o maşină de cusut.

Asociaţia Obştească „FCPS” a contribuit la integrarea ei la Şcoala Profesională din Criuleni, unde însuşeşte meseria de cusătoreasă. La moment ea este eleva în anul II. Colectivul şcolii date este receptiv şi acceptă frecvenţa ei alături de alţi tineri. Orele de practică din Şcoala Profesională nu sunt îndeajuns pentru a obţine nişte abilităţi perfecte în domeniul meseriei. Ca să poată exersa cusutul la maşină şi să devină o profesionistă, AO FCPS, în colaborare cu ziarul regional,a iniţiat o campanie de colectare de fonduri cu scopul de a-i procura Eleonorei o maşină de cusut cu dirijare manuală, care să-i permită acasă să practice cele însuşite la şcoală.
Visul Eleonorei de a avea o maşină personală de cusut a devenit realitate. Ea are posibilitatea de a coase pentru sine, pentru membrii familiei sale, dar şi de a acorda mici servicii prietenilor şi vecinilor. Concomitent Eleonora, aduce contribuţie în bugetul familiei, ceea ce o înaripează spre noi realizări.

AO FCPS în anul 2014 a completat activitatea sa cu un program nou – „Autoreprezentare”, în cadrul căruia Eleonora a devenit participantă, plasîndu-se ca lider în echipă. Acest program i-a permis ei să-şi modeleze comportamentul, modul de viaţă personal, să-şi expună opinia şi poziţia sa în societate. Comunicarea cu alţi tineri din localitate şi republică i-a dat o şansă în plus de a se manifesta, de a fi apreciată, acceptată şi de a-şi apăra drepturile sale, de a găsi noi prieteni.Ex

În cadrul mesei rotunde din decembrie 2014, care s-a desfăşurat la Consiliul Raional din Criuleni, Eleonora s-a adresat către consilieri cu următorul mesaj: „…Dacă aflaţi că în vecinătate cu Dvs sunt copii sau tineri ca mine, nu fiţi indiferenţi şi ajutaţi-i să meargă la grădiniţă, să se integreze în şcoală, să facă studii. Părinţii în asemenea cazuri au nevoie de susţinere şi informare, nu de izolare, orientaţi-i să ceară ajutor şi să găsească soluţii… ”.

Eleonora Verdeş, născută la 26.03.1994, s.Izbişte, raionul Criuleni, tel. 060697184/069263574

Părinţii: mama  Angela, casnică, tel. 069557609

                Tatăl vitreg Veaceslav, lucrează ocazional.

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media