Prima experienţă de cetăţean egal într-o instituţie publică

Auto-reprezentantul Macar Cociug a luat o decizie care va schimba rolul lui în familie și societate, probabil prima decizie independentă în viață. După încercarea de a lucra temporar în perioada de iarnă, i-a apărut dorința insistentă de a fi angajat în cîmpul muncii, de a lucra permanent și a cîștiga proprii bani.

Macar 1

În acest sens, Macar a fost susținut de către AO „Femeia şi Copilul – Protecţie şi Sprijin” și familia pentru a trece prin toate etapele angajării în cîmpul muncii, conform legislației RM. Macar mai întîi a fost informat despre aceste etape, totodată a fost stabilit rolul lui și ce trebuie să facă în continuare. S-a stabilit o zi cînd Macar împreună cu persoana de sprijin Xenia Brăguța și coordonatorul programului Auto-reprezentare în cadrul AO FCPS, Ala Ianenco, au mers la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă (AOFM) din Criuleni. Aici Macar a avut o întrevedere (prima în viața sa) cu specialistul care se ocupă de angajarea persoanelor cu dizabilități, Aliona Dicusar. În decursul dialogului, Macar a răspuns la toate întrebările de sinestătător: cine este, de unde a venit și pentru ce. Colaboratorii agenției au fost deschishi și receptivi.

Macar 2

În rezultat Macar a primit lista actelor necesare pentru crearea dosarului personal și înregistrarea în AOFM care trebuiesc prezentate în continuare. Cu ajutorul mamei şi a coordonatorului  programului Auto-reprezentare, Macar a adunat actele. La următoarea vizită, toate actele au fost prezentate, iar Macar a primit un chestionar pe care urma să-l îndeplinească. Macar a completat acest chestionar, pe alocuri ajutat de persoana de sprijin, și prin urmare a fost înregistrat ca șomer la AOFM. Aceasta a fost prima experiență când Macar s-a auto-reprezentat într-o instituție publică. Sperăm că așteptarea va fi scurtă și Macar va deveni cetățean activ.

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media