Şase organizaţii din ţară, mai puternice şi determinate să se dezvolte

Asociaţia Obştească „Fiecare contribuie pentru Schimbare” (AO FCPS) din or. Criuleni a finalizat proiectul „Un scop comun-organizaţii durabile”, scopul căruia a fost consolidarea capacităților a 6 organizaţii ale societăţii civile (OSC) locale în dezvoltarea organizațională proprie, advocacy și monitorizarea politicilor publice locale şi naţionale în domeniul incluziunii sociale și prevenirii discriminării persoanelor defavorizate.

Fotografie comuna după finalizarea evenimentului de totalizare a proiectului. Criuleni, 21 octombrie, 2021.

Organizaţiile implicate în proiectul de capacitare sunt: AO Centrul de Asistență Socială ”Casa Speranțelor” din or. Soroca; AO ”Femeie. Speranță. Viitor.”din s. Varnița, r. Anenii-Noi; AO ”Sprijin și Speranță”din or. Ungheni; AO ”Clubul Femeilor ”Inspirație ” din s. Oxentea, r. Dubăsari; AO ”Forța Susținerii”din or. Leova; AO ”Change for a better life” din or. Căușeni.

Victoria Secu,  directoarea executivă a AO FCPS şi  coordonatoarea proiectului, a remarcat că în urma evaluării iniţiale a fiecărei organizaţii, de comun acord cu echipa OSC beneficiare, au fost identificate domeniile care necesită a fi dezvoltate. Membrii şi membrele organizaţiilor au optat fie pentru dezvoltarea organizațională proprie, fie pentru elaborarea și aplicarea propunerilor de finanțare, ajustarea politicilor interne sau creșterea capacităților de comunicare ale organizației. Un alt compartiment al proiectului a fost studierea proceselor decizionale locale şi influenţarea politicilor publice cu scopul promovării incluziunii sociale și prevenirii discriminării persoanelor defavorizate. Câteva activităţi din proiect au fost orientate spre dezvoltarea capacităţilor de fundraising şi a creşterii vizibilităţii organizaţiilor în regiunea unde îşi desfăşoară activitatea.

Aurelia Serbov și Victoria Secu, evenimentul de totalizare a proiectului

Ana Severin, team-lidera Proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, a formulat o concluzie, la finalizarea proiectului: incluziunea socială este un domeniu actual, de interes sporit pentru ONG-uri. ”Un indicator clar de performanță al acestui proiect ar fi că din cele șase organizații cu care ați lucrat doi ani, două s-au calificat în cadrul unui apel de granturi și au devenit beneficiare  de granturi. E vorba de ”Forța Susținerii” de la Leova și de ”Casa Speranțelor” de la Soroca. Dincolo de profesionalism, avem un istoric de colaborare foarte plăcut. Ați respectat termeni, ați fost foarte flexibili, ași dat un răspuns la pandemie care ne-a impresionat. Vă mulțumim pentru faptul că ați făcut parte din echipa proiectului nostru” – a spus Ana Severin în adresa tuturor organizaţiilor implicate în proiectul “Un scop comun-organizaţii durabile”.

Valentina Onica, directoarea AO ”Casa Speranțelor” de la Soroca, a remarcat că pe parcursul desfășurării proiectului cele șase organizații-partenere au creat o comunitate prietenoasă, au învățat împreună lucruri utile,s-au bucurat reciproc şi  și-au făcut griji pentru inițiativele şi reuşitele colegilor. Organizația ”Casa Speranțelor” a ales să beneficieze de instruiri, de asistență și mentorat în ajustarea politicilor interne organizaționale și a reușit să definitiveze și să obțină o strategie de dezvoltare organizațională, care îi va ajuta să planifice scopurile și să atingă țintele stabilite pentru următorii cinci ani. 

Rodica Buzila, directoarea executivă a AO ”Clubul Femeilor ”Inspirație” din s. Oxentea, Dubăsari, a remarcat că organizația pe care o dezvoltă a iniţiat o afacere socială în domeniul alimentației publice și catering, mai rară activitate în domeniul rural. Despre beneficiile proiectului spune că sunt multe, dar va remarca trainingurile care au fost interactive și cu multe activități practice, care le-au consolidat cunoștințele. În special ar vrea să remarce trainingul despre scrierea proiectelor. ”În urma acestuia, am elaborat chiar, cu colega Lilia Galin, o propunere de proiect. Instruirile referitoare la politicile publice au fost ”jos pălăria!”  Acestea îmi sunt de folos și în activitatea de consilieră locală. Aș remarca vizitele de schimb de experiență în organizațiile partenere, pe parcursul cărora am văzut lucruri bune și utile, pe care le realizați. Ne-au fost foarte utile cunoștințele preluate de la AO FCPS în materie de management organizațional și de management financiar. Ne-am ajustat multe din documentele interne, pentru că ne dorim să fim mai credibili în fața societății și finanțatorilor” – a descris  Rodica Buzila rezultatul proiectului. 

”În noiembrie 2019 am avut parte de prima evaluare asistată de AO FCPS, la care noi ne-am determinat cine suntem și ce putem face, unde vrem să ajungem ca organizație, ce putem face în folosul beneficiarilor noștri. În ianuarie, 2020, deja am primit și primul suport – echipamentul de care aveam mare nevoie ca să ne continuăm activitatea…În urma modulului ”Acțiuni comunitare și fundraising”, precum și în urma vizitei cu schimb de experiență la Leova, la partenerii AO ”Forţa Susţinerii”, am inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru crearea unei camere senzoriale, pentru copiii cu autism, la Ungheni.” – a descris Mariana Budaianu, preşedinte la AO “Sprijin şi Speranţă” din Ungheni beneficiile pe care le-a oferit organizaţiei proiectul sus numit.

La finalul activităților, fiecare organizație a primit câte o donație de consumabile, iar pe parcursul proiectului a beneficiat și de echipamente de birou, care le sunt de folos în activitatea zilnică și fac parte din programul de dezvoltare a organizațiilor, agreat de comun acord cu OSC-urile beneficiare.

Proiectul a fost implementat de către AO FCPS, finanţat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer Stiftung în parteneriat cu Asociația pentru Politică Externă (APE), în cadrul proiectului „Dezvoltarea societăţii civile la nivel local în Moldova”.

S.Cernov, specialistă comunicare, AO FCPS

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media