Victoriile lui Dumitraş

Dumitraş este un băieţel de 5 ani care locuieşte cu părinţii şi frăţiorul său mai mare în satul Coşniţa, raionul Dubăsari. Are PCI (paralizie cerebrală infantilă) care îi afectează mult funcţionalitatea motrică şi vorbirea. A fost identificat în primăvara anului 2008 de specialiştii echipei mobile pentru intervenţie timpurie şi preluat în asistenţă. La prima examinare copuilul reuşea să efectuieze puţine acţiuni.

DSCN5216

De la bun început familia s-a remarcat ca fiind una foarte motivată şi receptivă. Astfel, la indicaţiile specialistului kinetoterapeut, mama a asigurat copilului un mediu de abilitare adecvat şi sigur, adaptînd unele echipamente la condiţii de domiciliu. De real folos au fost şi partenerii de la Centrul de Intervenţie Precoce „Voinicel” din Chişinău care au consultat copilul şi i-au propus orteze.

Trei veri la rînd, copilul şi mama sa au participat la tabăra de vară, unde Dumitraş a fost asistat de specialistul Echipei Mobile, iar mama s-a informat şi şi-a format deprinderi necesare procesului de abilitare.

Rezultatele evaluării din luna mai a.c. au fost surprinzătoare. Copilul a înregistrat progrese mari în însuşirea comportamentului motor de bază, mersului, prin reglarea controlului postural, echilibrului adecvat. Dumitraş a început să facă primii paşi de sinestătător.

O reuşită mare în procesul de abilitare a fost includerea copilului în grădiniţa din comunitate, la care şi mama s-a angajat în calitate de dădacă. Aşa că Dumitru are posibilitate să comunice cu copiii de vîrsta lui, să participe la activităţi educaţionale şi să-şi dezvolte capacităţile, fiind acceptat şi ajutat de semeni.

În imagine: Dumitraş, la o şedinţă de kinetoterapie, acasă, cu Carolina Bădănău, specialist în Echipa Mobilă. Foto realizată de Victoria Secu, coordonator programe dezvoltare servicii.

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media