Votul este un drept, dar şi o responsabilite

Fiecare dintre noi în fiecare moment, clipă a zilei și pe parcursul vieții sale face alegeri, ia decizii. Ne gîndim ce putem shimba în viața contemporană, cum putem să ajungem la rezultatele pe care le dorim. Întotdeaună suntem în mișcare, în cautare de a face o schimbare, ca să fim ascultați, auziți, acceptați și multe altele. Toate acestea fac viața noastră mai interesantă, mai bogată, mai pozitivă și cu succes la toate.

IMG_20150526_123956

Ca se reușești în viață, nu este destul să ai dorința de a face shimbare, trebuie să fii informat și conștient de aceea ce vrei se faci.

Tinerii din grupului Autoreprezentare, pe data 24 și 26 mai, au avut posibilitate de a comunica și de a expune opiniile proprii pe tema dată. Toată țară la moment este în procesul electoral, este în prag de alegeri locale. În sînul naturii, tinerii s-au adunat la o discuție interesantă, unde s-a discutat Articolul 7 din Convenția ONU cu privirea la  participarea personelor cu dizabilități la viața politică și la viața publică, că persoanele cu dizabilități pot participa efectiv și deplin la viața politică și cea publică în condiții de egalitate cu ceilalți cetățeni.

Pentru tineri au fost pregatite multe întrebări, de exemplu: Cine poate să voteze?  De la ce vîrstă persoanele pot vota?, De ce este important să mergem la vot?, Cum decidem pe cine alegem?, Cine este candidatul potrivit pentru a fi primar?, Ce intră în obligaţiile lui?, Care este procedura de vot?  Cu ce fel de care acte alegătorul se prezintă la vot? Ce este buletin de vot și cum el arată? și multe altele…la  care tinerii și-au exprimat liber ideile și sugestiile.

IMG_8634

Tinerii au exercitat  prin diferite practici procedura de votare, în diferite situații. Faptul că instruirea a avut loc într-un cadru natural, i-a predispus pe participanţi la dispoziţie bună. Aerul curat şi Nistrul atât de frumos au contribuit ca tot despre ce s-a vorbit să fie asimilat și ușor de înțeles. După discuţie participanţii, au pus la vot plimbarea pe malul Nistrului. Unanim, cu mâna ridicată, tinerii au spus că doresc să vadă rîul îndeaproape. Pe parcurs  a venit încă o propunere – de a face  un mic popas la terasa de pe malul Nistrului. Prin biletele de vot în urna creativă a venit și rezultatul- DA!!!

Cu toți împreună, cu dispoziție bună, ne-am dus să facem încă o alegere – să cumpărăm ceea ce ne dorește inima și să luăm masa împreună.

IMG_8640

Plimbarea prin parcul or. Criuleni de pe malul Nistrului a fost prima experienţă pentru toţi membrii grupului de autoreprezentanţi. Toate cele văzute bucurau ochii, că nici nu am simțit cât de repede trece timpul. Toți s-au dus acasă cu informație noua, dispoziție bună, dorință de a se întoarce încă odată în locurile văzite și cu tema pentru acasă învăţată. Autoreprezentanţii au plecat plini de entuziasm că vor participa la alegeri pe data de 14 iunie 2015. Pentru unii va fi primul scrutin din viață și asta este o oportunitate ca să devină cetățeni activi, având rolul lor social în comunitate și în țară.

IMG_8663

Tinerii au mai plecat acasă cu o sarcină: să afle informația despre cine sunt candidaţii la post de primar în localităţile unde trăiesc.

Activitatea s-a desfăşurat sub formă de atelier practic, în cadrul proiectului „Incluziunea şcolară şi socială a copiilor cu dizabilităţi”, susţinut financiar de către SOIR Moldova.

Ala Ianenco, coordonator program Auto-reprezentare, AO “FCPS”

 

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media