OSC-urile din raioanele Criuleni şi Dubăsari au vizitat o întreprindere socială din Edineţ

AREAP – Asociaţie din Edineţ, care dezvoltă antreprenoriat social în nordul republicii, mai exact, la Edineţ, a găzduit o vizită de studiu a reprezentanţilor Aociaţiei Obşteşti „Femeia şi Copilul – Protecţie şi Sprijin” din Criuleni şi a câtorva organizaţii ale societăţii civile din satele Hârtopul Mare, Cocieri, Oxentea şi Dubăsarii Vechi, activitatea cărora, la fel, este axată pe dezvoltarea serviciilor sociale în comunităţi.

După cum ne-a informat Ala Ianenco, asistentă în proiectul „Maluri diferite – scopuri comune”, Asociaţia Raională de Educaţie a Adulţilor Prutul de Sus (AREAP) din Edineţ a început activitatea sa similar cu cea a AO „FCPS”, prin a dezvolta abilităţi de autoreprezentare şi autodeservire persoanelor cu dizabilităţi, în special tinerilor.

Asociaţia a creat o spălătorie socială şi un mic atelier de croitorie cu denumirea sugestivă „Împreună Edineţ”, la care sunt angajate două tinere cu dizabilităţi din grupul de autoreprezentanţi. Una dintre fete lucrează cu maşinile de spălat, înregistrează comenzile şi calcă hainele spălate. Cealaltă fată deserveşte un mic atelier de cusut, care produce genţi promoţionale, perne, cărţi sernzoriale sau alte articole la comandă.

Paralel, AREAP găzduieşte ateliere promoţionale pentru alte persoane cu dizabilităţi din grupul de autoreprezentanţi, iar persoanele cu dizabilităţi angajate deja, împărtăşesc în acelaşi timp deprinderile lor de viaţă independentă şi altor tineri, care le vin în ospeţie.

Natalia Dimitraşco, coordonatoare de proiect, a spus că scopul vizitei la Edineţ a fost cunoaşterea activităţii AREAP, care desfăşoară activitate economică în conformitate cu statutul asociaţiei, fără a fi înregistrată o altă formă de activitate economică. Încăperea pentru spălătoria socială este oferită în comodat de către primărie, în baza unui acord de parteneriat de lungă durată, întreprinderea achitând din resursele câştigate cheltuieli pentru energie şi apă/canalizare. Întrepinderea „Împreună Edineţ” are contracte cu spitalul din Edineţ şi un hotel, ceea ce îi asigură un volum suficient de lucru pentru capacitatea pe care o au.

Vizita de studiu a fost organizată în cadrul proiectului „Maluri diferite – scopuri comune”, susţinut de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională în cadrul Programului „Pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI360 şi AO „FCPS”.

 

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media