Viaţa din spatele Covid-19: autoreprezentanţii

Programul Autoreprezentare şi suport în angajare al AO FCPS, pe perioada stării de urgenţă cauzată de epidemia de coronavirus, a suferit, bineînţeles, schimbări, ajustări. Neschimbat a rămas, însă, obiectivul major al acestuia – independenţa tinerilor.

O perioadă de durată toți tinerii, care s-au alăturat programului, erau orientați pentru a-şi dezvolta abilități, care să le asigure ieșirea din pereții caselor proprii, din ograzi. Acum, când situația s-a schimbat total, a trebuit să punem accent pe lucruri total opuse: convingerea tinerilor să stea acasă, cum face toată lumea din ţara. A fost de-a dreptul o provocare, pe care am depăşit-o. Comunicarea tete-a-tete dintre tineri şi coordonatorii lor, specialiştii în angajare, s-a transformat în una telefonică, însă a adus şi la rezultate bune. Părinții lor ne-au relatat căt de mult s-au schimbat tinerii şi tinerele, unii din ei au fpcut lucruri pe care anterior nu le-ar fi făcut, cum ar fi prepararea bucatelor, lucrul în gradină, ordinea în casă. Unii din ei au fost lăsaţi să meargă la magazin echipaţi conform normelor de protecţie impuse de autorităţi. Alţi părinţi ne-au spus că tinerii au manifestat mai multă grijă pentru ei. Este cazul unei mame, care şi-a fracturat o mână şi care a descoperit că fiică sa poate face multe feluri de mâncare, se descurcă bine la cumpărături, lucruri ce altădată nu i le-ar fi încredinţat.

În afară de treburi casnice, beneficiarii programului au fost înfrumaţi de specialişti cum să-şi diversifice activităţile zilnice de dezvoltare personală. Acestea au inclus, după caz, exerciții de pronunțare a sunetelor, calcul matematic, vizionarea filmelor, și auto-observarea asupra îndeplenirii sarcinilor pe acasă.

Pentru Sergiu perioada de pandemie a adus multi clienți și respectiv, creșterea veniturilor, pentru Eleonora –  provocarea de a preda orele extrașcolare la distanța/online, dar şi studierea în cadrul unui webinar pentru lideri de grupuri locale de acţiune.

Costea a continuat să lucreze la supermarket de rând cu ceilalţi colegi, iar Svetlana s-a conformat regimului redus de muncă al Agenţiei Servicii Publice, unde arendează un spaţiu pentru serviciile sale de copiator, respectiv, a rămas fără veniturile ei lunare din mica afacere. În schimb, la sugestia dnei Polina Samoil, coordonatoarea sa, Svetlana a început a-şi ocupa timpul liber prin a creşte un răzor cu flori.

Macar şi Mariana sunt de mare ajutor în gospodăriile lor, dar au mai fost solicitaţi de câteva ori să descarce platformele de plastic şi carton, or, gunoiul nu s-a făcut mai puţin în perioada de stare de urgenţă. Ei, însă, s-au bucurat nespus de aceste ieşiri, pentru că sunt sociabili.

Daria a avut prima sa experienţă de a-şi serba ziua de naştere în izolare, de a primi felicitări online, în schimb şi-a ocupat mai mereu timpul cu îndeletnicirea sa preferată – confecţionarea bijuteriilor din lut. Şi da, Daria şi-a uimit părinţii, când a avut grijă de toată familia, în timp ce mama a avut nevoie îngrijiri medicale în spital.

Valentina a exersat exerciţii de vorbire cu coordonatoarea sa, dna Maria Chirilov, evident, prin telefon. La fel, dna Maria a fost mentora Marinei, pe care a ghidat-o în activităţi de ergoterapie. Pentru prima dată, Marina a confecţionat o felicitare hand-made pentru mama sa, gest prin care i-a făcut mai frumoasă ziua de naştere!

Ion şi-a restructurat activităţile prin gospodărie, şi a convins, în sfârşit, membrii familiei sale că el, totuşi, ştie mai bine când trebuie să dea mâncare puilor, pentru că l-a învăţat regretatul tată şi aplică exact cunoştinţele căpătate. Toți tinerii au demonstrat maturitate și solidaritate cu familia lor proprie, sprijin reciproc şi curaj din partea lor. Viața continuă, și situația de izolare totală a dat dovada că in familiile tinerilor s-au schimbat multe lucruri spre bine, iar comunicarea este un element de dezvoltare foarte important.

Menţionăm faptul, că tinerii autoreprezentanţi au avut necesitatea de a comunica şi au comunicat între ei de sinestătător, folosind diferite tipuri de legătură: telefonul fix, mobil, messenger, etc. Nimic însă nu le va înlocui comunicarea pe viu, pe care o aşteaptă cu nerăbdare – o ieşire comună în sânul naturii, cum erau obişnuiţi să se întâlnească! AO FCPS a vizitat fiecare familie a autoreprezentanţilor, în perioada de izolare, şi le-a distribuit gratuit măşti reutilizabile confecţionate în atelierul asociaţiei şi pachete cu lucruri necesare, pe care le-au solicitat tinerii şi părinţii lor, în limita surselor băneşti disponibile.

Programul Autoreprezentare şi suport în angajare este susţinut financiar de către proiectul ”Facilitare comunitară și coeziune socială pentru drepturi”, implementat de AO FCPS cu susţinerea IM „Swedesh Development Partner”.

Ala Ianenco, coordonatoarea programului Autoreprezentare şi Suport în Angajare

Galerie foto: beneficiarii noştri

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media