Viaţa în spatele Covid-19: advocacy, campanii şi soluţii în stare de urgenţă

Omul sufera de izolare, pentru că este o persoană socială şi sociabilă, iar perioada de pandemie în care ne-am pomenit din martie 2020, a reconfirmat acest lucru.

Din discuţiile cu beneficiarii organizaţiei, am constatat că cel mai tare suferă familiile care au copii cu dizabilități. Au fost și familii care au spus că cea mai mare încercare e izolarea și insuficiența de comunicare, însă câteva familii au avut nevoie de hrană, bani, susținere morală și implicarea din afară a cuiva, pentru a face față situațiilor în care s-au pomenit.

Deoarece situația acestor familii era dificilă şi până la pandemie, în perioada stării de urgenţă şi suspendării activităţii mai multor afaceri sau instituţii publice, aceasta s-a înrăutățit considerabil. Cei care nu aveau un loc stabil de muncă, şi-au pierdut o mare parte din venituri, iar persoanele care aşteptau deciziile despre serviciile unor instituţii de stat nu au mai putut accesa aceste servicii foarte necesare.

Dacă angajaţii AO FCPS şi ai Serviciului social ”Echipă Mobilă” erau şi până la pandemie unicii care le călcau pragul familiilor care educă copii cu dizabilități, pandemia a întrerupt și acest fir foarte sensibil şi subțire. Telefoanele au devenit unica legătură și principala cale în încercarea de a soluționa cazurile urgente.

 

Din cauza noilor realităţi, echipa FCPS a trebuit să ia deciziii noi și să aplice strategii noi de comunicare cu beneficiarii, iar în unele cazuri, să propună şi sprijin material sau logistic pentru câteva familii în situaţii deosebit de dificile.

Astfel, în condiţii de stare de urgenţă şi activitate redusă, echipa FCPS a organizat trei campanii de colectare de fonduri pentru diferiți beneficiarii.

Coordonatoarea programului Advocacy este Olga Lîsenco, care a împărțit responsabilitatea pentru campanii cu ceilalți membri ai echipei. În fiecare caz aparte, echipa a planificat (utilizând, apropos, instumente de lucru la distanţă, fără a fi prezenţi fizic în oficiul asociţiei) şi a realizat acţiunile necesare. Vă prezentăm în continuare pe scurt cele trei cazuri.

Au avut nevoie de timp şi bani pentru a-şi restabili confortul psiho-emoţional

Cazul D.R., mama solitară cu doi copii (fata de 10 ani, şi băiat cu dizabilitati de 2,5 ani). Context: D. a fugit de soţ agresiv dintro țară a Uniunii Europene, utilizând căi diplomatice. Revenind acasă, a trait în familia părinţilor până când s-au descoperit nişte cauze care au declanşat un conflict serios dintre D. şi rudele sale. Aflarea sa şi a copiilor cub acelaşi acoperiş cu rudele a devenit imposibilă şi deranjantă emoţional atât pentru D., cât şi pentru copiii săi. D. s-a adresat la organizatie. Organizaţia a documentat cazul şi cauza conflictului, a intervenit cu mijloacele disponibile. Ca rezultat, D. şi copiii au reuşit să plece de la rude, dar a găsit adăpost la o cumnată, care i-a permis să locuiască în casa sa, cât timp aceasta este plecată din ţară. D. a reuşit sa colecteze şi să depună la instituţiile abilitate documentele necesare pentru stabilirea gradului de dizabilitate a băiatului şi să prezinte documentele necesare la bancă, pentru eliberarea cardului social. A venit însă perioada de stare de urgenţă şi D. a rămas fara surse de existenţă, deoarece nu putea să ridice cardul, fiind în sat, iar transportul public fusese sistat. A intervenit echipa FCPS: a fost colectat un ajutor cu produse de uz gospodăresc şi produse alimentare necesare pentru această familie, inclusiv mâncare specială pentru dieta băiatului (s-au implicat şi voluntarii care ajută  familiilor nevoiaşe şi ei au colectat prin intermediul rețelelor sociale).  Câteva familii sensibilizate de membrii AO FCPS au făcut donații cu dedicație, iar noi le-am prezentat raportul fotografic și cecurile. FCPS a informat asistentul social comunitar, a pus la dispoziţia D. transportul asociaţiei, pentru a se deplasa la centrul raional la bancă şi organul de asistenţă socială). Femeia a scris cu suportul AO FCPS şi a depus la ATOFM cerere pentru a obţine ajutor de şomaj. La moment D. se află în căutarea oportunutăților de a procura o casă în care să locuiască cu copiii săi.

Studenta A. a fost ajutată să nu sufere foame

Cea de-a doua campanie initiată şi administrată de AO FCPS a vizat familia a doi tineri orfani din s. M., fată, studentă la un colegiu, şi fratele său, persoană cu dizabilitate severă, care locuiește în sat. Din cauza sistării procesului educaţional în colegiu, a fost sistată şi activitatea căminului pentru studenţi. Elevii au fost trimişi acasă şi trecuţi la instruire on-line. Din cauza posibilităţilor materiale reduse, studenta A. trebuia sa suplinească contul telefonic pentru a fi prezentă la lecţiile on-line (prezenţa la cursuri on-line era condiţia şcolii ca elevii să-şi primească bursele), şi, ca rezultat, nu i-au mai rămas bani pentru produse alimentare şi alte servicii. Echipa AO FCPS a organizat iarăşi o colectare de fonduri. Familia respectivă a fost ajutată cu un pachet social, cu aparate de uz casnic (ceainic şi plită electrică) şi cu bani pentru a menţine unele cheltuieli stringente.  Studenta A. este orfană de tată, iar mama – decăzută din drepturi, așa că eleva este nevoită să muncească pe parcursul verii, pentru a se întreține. Ulterior, cu acordul și implicarea AO ”Concodia. Proiecte sociale”, beneficiaria FCPS a fost admisă întrun cămin social, care-i va fi gazdă în perioada vacanței, cât ea muncește la un market, până la reîncepera anului școlar, și revenirea elevilor în cămine.

După soluţionarea acestor două cazuri, a apărut necesitatea de a evalua situaţia altor familii, care au fost paralel susţinute cu pachete alimentare şi lucruri necesare pentru gospodărie. Așa, echipa FCPS a ajuns în 41 de familii din r. Criuleni cu pachete alimentare și igienice.

Pandemia i-a pus la încercare sănătatea şi speranţa

Cea de-a treia campanie realizată de AO FCPS în condiţii de stare de urgenţă şi izolare, a fost în favoarea unui profesor reputat din or. Criuleni, antrenorul Sergiu Popa. AO FCPS a oferit familiei acestuia, care s-a adresat după ajutor, toată experienţa de a organiza campanii şi colectare de fonduri cu ajutorul reţelelor sociale şi platformelor de crowdfunding. La apelul FCPS s-a implicat și AO Centrul de Justiție Socială ”Echitate”, cu ajutorul căruia a fost înregistrată, în termeni scurți, campania de colectare de fonduri, grabind cu mult începutul procesului de colectare, or, timpul este cel care lucra împotriva sănătății persoanei care avea nevoie de ajutor. Ambele asociații au a pus la dispoziţie canalele lor de comunicare, astel ca acest caz să ajungă în vizorul mai multor oameni din diferite ţări, acolo unde meritele profesorului Popa sunt cunoscute şi recunoscute. Ca rezultat, discipolii săi din toată lumea s-au implicat, au transferat bani. Au ajutat foarte mult şi orăşenii, şi unele companii private, astfel încât a fost posibil să fie adunată o jumătate din costul pentru operaţia pe cord foarte necesară d-lui Sergiu.

Chiar dacă banii deja erau pregătiţi, clinica din România nu a putut primi pacientul imediat, pentru că frontierele dintre R. Moldova şi România nu erau deschise la acel moment (începutul lunii iunie). Ulterior, în iulie, medicii din Iaşi au examinat cazul şi au refuzat să opereze pacientul, aşa că familia se află acum în căutarea unei clinici din Germania, care să-i acorde şansa la viaţă.

AO FCPS

 

 

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media