La 13 februarie, în incinta gimnaziului Oxentea a fost organizată o ședință comună cu implicarea cadrelor didactice, părinților care educă copii cu dizabilități și părinților cu dezvoltare tipică. Provocarea pentru organizarea activității a venit din partea AO Femeia și Copilul-Protecție și Sprijin (FCPS): inițierea activității Clubului Părinților în cadrul acestei școli, care să promoveze în comunitate respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.
Iniţial, Ina Cazacu, coordonatoare program educație incluzivă din cadrul FCPS a prezentat practici de succes ale Cluburilor Părinților, dezvoltate în gimnaziile Izbiște și Mașcăuți, raionul Criuleni în domeniul colectării de fonduri pentru susținerea incluziunii educaționale a copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES), inclusiv cu dizabilități. Apoi, participanții de la Oxentea au fost provocați să discute despre conceptul unui asemenea club în gimnaziul din satul lor şi au analizat, au propus ce activităţi ar putea desfăşura Clubul Părinților în contextul educației incluzive, precum și rolul părinților, cadrelor didactice în dezvoltarea lui.
Concluziile și opiniile administrației școlii, enunţate de către Andrei Leunte, directorul gimnaziului, dar și a părinților, au reflectat dorința de a crea la nivel de instituție o structură neoficială similară care să eficientizeze comunicarea dintre părinți și pedagogi. Astfel, după opinia lor, procesul educațional va veni în sprijinul copilului și va răspunde la necesitățile lui de dezvoltare.
Cadrele didactice au recunoscut că se resimte necesitatea implicării părintelui în procesul de incluziune educațională a copilului, deoarece el poate să ofere informații relevante despre copil, care pot veni în ajutorul procesului educațional. Şedinţa a fost moderată de Ina Cazacu şi Olga Lîsenco, coordonatoare de programe in cadrul FCPS.
Activitatea a fost realizată în cadrul proiectului ”Incluziunea școlară și socială a copiilor cu dizabilități din raioanele Criuleni şi Dubăsari”, implementat de către FCPS cu suportul financiar al AO „IM Swedish Development Partner”.