De ce să contribuim la durabilitatea ONG-urilor din Moldova?

Astăzi, 28 februarie 2018, a avut loc Forumul la care s-a pus în discuție susținerea și durabilitatea financiară a Organizațiilor Societății Civile (OSC). Evenimentul a fost organizat de Asociația Obștească “Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” în parteneriat cu Asociația ”MOTIVAȚIE” din Moldova, cu suportul financiar al FHI360.

Victoria Secu, Elena Teleuţă şi Alexandrina Culciţchi, despre succese, provocări şi erori admise în primul an de desemnare procentuală. Detalii în text.

 

Organizatorii consideră că o provocare a ONG-urilor, în special a celor din zonele rurale, este faptul că durabilitatea lor depinde de proiecte și granturi, iar odată cu limitarea resurselor financiare externe, primii care vor simți lipsa acestora vor fi beneficiarii. În opinia lor, ONG-urile vor avea mai multe șanse să devină puternice dacă vor folosi surse de finanțare locală: contractarea serviciilor de către autorități, campaniile de colectare de fonduri, inclusiv desemnarea procentuală 2%, iar finanțarea din granturi externe să fie redusă.

În mesajul său de salut, Victoria Secu, Director executiv, AO ”Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” (FCPS) a remarcat faptul că  rolul Organizațiilor Societății Civile (OSC-uri) constă în evidențierea problemelor de interes public și reprezentarea nevoilor cetățenilor: “Mecanismul de desemnare procentuală contribuie la asigurarea durabilității OSC-urilor, doar că este importantă dezvoltarea responsabilității sociale, încurajarea participării cetățenilor la procesul de desemnare procentuală și de susținere a inițiativelor comunitare. Legea 2 % înlătură stereotipurile pe care membrii comunității le au față de ONG-uri, sprijină activismul civic, încrederea și participarea acestora”.

Igor Meriacre, AO MOTIVAŢIE

Igor Meriacre, Director executiv, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM) a menționat: Deoarece durabilitatea financiară a ONG-urilor este foarte fragilă la momentul actual în Republica Moldova, este foarte important să înțelegem cum funcționează mecanismele de atragere a noi fonduri, inclusiv Legea 2 %, ceea ce înseamnă continuitatea și dezvoltarea serviciilor sociale pentru mai multe grupuri subreprezentate din țară”.

Alexandrina Culcițchi, Ministerul Justiției (MJ), șefă, Direcția organizații necomerciale, a specificat la eveniment că mecanismul de 2 % nu va forma baza financiară a unei organizații, însă el va sensibiliza conștința publicului față de sectorul asociativ, va crește activismul și transparența ONG-urilor: „Acest mecanism este o susținere indirectă a statului, prin alegerea contribuabililor, către OSC-uri” – a menționat reprezentanta MJ. Culciţchi a mai spus, că în 2017 a fost eliminată cerinţa deţinerii de către ONG-uri a certificatului de utilitate publică, ca şi condiţie a includerii în lista beneficiarilor desemnării procentuale. În 2017, cerere au depus 107 ONG-uri şi 12 culte religioase, comparativ cu 414 ONG şi 72 culte religioase în 2016.

Sergiu Gurău, preşedintele AO “Eco Rezeni” prezintă legislaţia cu privire la antreprenoriatul social.

Aliona Cristei, sociolog, cercetător superior, Institutul de Politici Publice, a prezentat rezultatele Studiului de opinie privind percepția cetățenilor din raioanele Criuleni și Dubăsari în cadrul aplicării mecanismului de desemnare procentuală. Studiul a evidențiat necesitatea campaniilor de informare în rândul populației despre Legea 2 %, creșterea nivelului de vizibilitate a ONG-urilor, diversificarea surselor de informare, creșterea nivelului de implicare a primăriei, școlii și a grădiniței în procesul de informare a cetățenilor, prin abordarea acestui subiect în cadrul adunărilor locale, dar și dezvoltarea unor strategii de comunicare orientate către cetățenii din grupurile subreprezentate, către cetățenii pasivi sau cei indiferenți.

Salutul organizatorilor către participanţi

La Forum a fost prezentată statistica desemnărilor procentuale 2 % efectuate în 2017, ce resurse financiare au primit organizațiile și ce probleme au întâmpinat cetățenii la depunerea declarației pe venit (http://www.sfs.md/rapoarte_informatii.aspx?file=10257). La fel, în cadrul evenimentului, au fost făcute publice mai multe exemple pozitive privind promovarea inițiativelor sociale la nivel local sau național, pentru a motiva contribuabilii să desemneze cele 2 %. În cadrul atelierelor, au fost prezentate modele pozitive de campanii de colectare de fonduri și dezvoltarea activităților de antreprenoriat social.

Aliona Ţurcan, CICO, moderează atelierul despre promovarea organizaţiilor beneficiare de desemnări

Forumul s-a încheiat cu o listă de recomandări din partea societății civile, care vor fi incluse Rezoluția adresată autorităților publice centrale, referitor la îmbunătățirea mecanismului de desemnarea procentuală (Legea 2 %). Aceste modificări sunt necesare pentru ca mecanismul să fie unul corect și transparent și va încuraja cetățenii să prevină erorile ce pot apărea în procesul de desemnare procentuală către ONG-urile din Republica Moldova.

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media