Centrul de Intervenție Timpurie „Lăstărel” a fost deschis la Criuleni în februarie 2020. Este primul centru de acest gen în estul Republicii Moldovei și a început să ofere servicii gratuite de evaluare a dezvoltării timpurii a copilului din luna martie. În cadrul centrului „Lăstărel” activează 6 specialiști – pediatru, neurolog, psiholog, psihopedagog, asistent social și kinetoterapeut – care vin în ajutorul copiilor cu provocări de dezvoltare pentru a-i ajuta să își atingă potențialul maxim fizic, cognitiv și social.
În lipsa specialiștilor necesari în majoritatea centrelor de sănătate locale, părinții erau nevoiți să își ducă copii la Chișinău pentru tratamentul necesar, care implica și costuri în plus. Pentru comunitățile locale aceste costuri sunt mari, iar finanțarea din partea Uniunii Europene pentru deschiderea centrului „Lăstărel” a fost nu doar necesară, dar și la timpul potrivit.
Cu toate acestea, la două săptămâni după ce și-a deschis ușile pentru familiile care au nevoie de acest serviciu, „Lăstărel” a fost nevoit din cauza stării de urgență în legătură cu pandemia de COVID-19 să ofere asistență la distanță. A fost o perioadă intensă și cu provocări, care a accentuat necesitățile părinților și ale copiilor pe timp de pandemie.
Proiectul „COVID 19: Rezistența și Durabilitatea Societății Civile”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de ERIM (anterior IREX Europe) a decis să suțină centrul în această perioadă plină de provăcări. „Lăstărel”, asemeni altor 19 organizații, a beneficiat de un grant și poate continua să sprijine copiii cu provocări de dezvoltare și familiile lor din raioanele Criuleni și Dubăsari.
„Lăstărel”, cu suportul medicilor de familie din toate localitățile raioanelor Criuleni și Dubăsari, a identificat copiii care ar putea beneficia de serviciile acestuia. Centrul lucrează cu 50 de copii. Centrul estimează că peste 120 de familii din raioanele Criuleni și Dubăsari vor putea beneficia de asistență și consilierea specialiștilor „Lăstărel”.
Un serviciu funcșional de intervenție timpurie are scopul să ajute copii cu probleme de dezvoltare să își sporească capacitatea educațională și să ăși reducă dependența de instituțiile sociiale în viitor, stimulând în același timp competența părinților și reziliența famiilor în fața oricărei crize. Dacă „Lăstărel” este acreditat anul următor, va deveni un model de bune practici și un centru de resurse pentru alte raioane din țară.
NOTĂ: textul acestui articol este inclus în buletinul Delegației Uniunii Europene.