La 14 februarie, AO „Fiecare Contribuie pentru Schimbare” s-a alăturat târgului-expoziție cu vânzare, organizat în incinta Consiliului Raional Dubăsari, cu suportul Direcției raionale Economie, Buget și Finanțe și Secției pentru ocuparea forței de muncă Dubăsari, Incubatorului de Afaceri Dubăsari, cu atelierul tematic orientat spre informarea angajatorilor. Tema propusă discuției a fost „Atragerea de către angajatori a subvențiilor din partea statului pentru crearea locurilor de muncă pentru persoane din grupuri vulnerable”.
La atelier au participat cinci agenți economici din mediul rural, care administrează companii mici sau desfășoară activitate în baza patentei de întreprinzător. Ina Cazacu, managera serviciului Orientare Vocațională în AO FCPS, a prezentat experiența organizației în accesarea subvențiilor oferite de către stat pentru crearea locurilor de muncă în cadrul organizației. Ina Cazacu s-a referit la cum decurge procesul, care sunt avantajele angajării subvenționate, ce riscuri pot apărea, care este rezultatul de moment și cel așteptat în perspectivă.
Tatiana Iașciuc, șefa Secției pentru ocuparea forței de muncă Dubăsari, a vorbit despre cadrul legal care reglementează acordarea de subvenții angajatorilor pentru crearea sau adaptarea locului de muncă pentru persoane din grupuri vulnerabile, și despre categoriile de persoane care fac pate din aceste grupuri vulnerabile.
La eveniment au participat funcționari din aparatul președintelui raionului, incluisv conducerea acestuia, Grigore Filipov, Vlad Izman, Lilia Cazacu, Valeriu Rusu, primar de Oxentea, angajatori. Pentru unul din antreprenori, Tudor Ciobanu, informația a fost o descoperire, or, spunea el, la fabrica de ciorapi pe care o gestionează, are posibilitate să angajeze o persoană din grupuri vulnerabile, dar intuia că va fi nevoie de adaptări speciale pentru a o angaja, și acestea costă bani. Acum, dacă a aflat că și pentru adaptare statul poate oferi resurse financiare, este dispus să uzeze de mecanismul propus, să colaboreze cu SOFM Dubăsari, să studieze toate oportunitățile și să creeze un loc de muncă pentru o persoană utilizatoare de scaun rulant.
În imagini: aspecte de la eveniment.
Evenimentul a fost desfășurat în cadrul proiectului „Parteneriate pentru angajarea incluzivă a grupurilor vulnerabile”, susținut financiar de Fundația Est-Europeană din sursele Uniunii Europene și co-finanțat de Suedia.