Pe data de 11 mai, în Criuleni a avut loc inaugurarea festivă a locului de muncă a toi tineri cu nevoi speciale. Evenimentul s-a desfăşurat în incinta Serviciului de Stare Civilă Criuleni şi este rezultatul parteneriatului dintre această instituţie, Serviciul Naţional de Stare Civilă şi Asociaţia Obştească „Femeia şi Copilul-Protecţie şi Sprijin” din or. Criuleni. La inaugurare au fost prezenţi gazdele evenimentului – organizaţiile din Criuleni, precum şi partenerii organizaţiei, care au susţinut financiar proiectul, părinţii tinerilor angajaţi şi alţi tineri, incluşi în grupul de autoreprezentanţi.
Moderatoarea evenimentului – Alina Găină, jurnalistă şi coordonatoare de program în cadrul Centrului Media pentru Tineri, organizaţie care desfăşoară campania naţională „Şi eu pot şi vreau!” de susţinere a tinerilor cu dizabilităţi angajaţi în câmpul muncii, a deschis evenimentul, prin a spune cât este de important pentru societatea, care se vrea tolerantă şi incluzivă, să accepte în rândul său persoane cu dizabilităţi, care vor să muncească. La rândul său, Victoria Secu, directoarea executivă a AO „FCPS” a prezentat experienţa organizaţiei în asigurarea incluziunii diferitor categorii de beneficiari.
„De 16 ani, lucrăm pentru a le uşura calea de incluziune, de acceptare persoanelor cu dizabilităţi, care să-şi poată revendica drepturile şi să se poată bucura de toate libertăţile. Rolul organizaţiei este să acorde suport tinerilor ca ei să devină independenţi. Probabil, dumneavoastră v-aţi pus întrebarea ce înseamnă a fi independent? Cuvântul cheie care caracterizează această sintagmă este încrederea. Noi ajutăm tinerii prin intermediul familiilor, partenerilor, să devină mai încrezuţi. Aceasta stă la baza formulei independenţei: eu pot, eu decid, eu sunt responsabil. Suntem bucuroşi că avem toată susţinerea partenerilor şi familiilor tinerilor, fără ei activitatea noastră ar fi fost unilaterală şi ineficientă. Remarcăm aici suportul AO „IM Swedish Development Partner”, care de-a lungul anilor ne acordă încredere şi ne susţine să avem aceste succese”, a spus Victoria Secu.
De când sunt incluşi în program, tinerii Svetlana Mospan şi Constantin Ciorbă au fost ajutaţi să se integreze de către persoana lor de suport, Polina Samoil. Rolul acesteia este să îi ghideze în luarea deciziilor, care să îi ducă către viaţa independentă. Polina a fost persoana care i-a asistat la locul de muncă, de la începutul activităţii lor, iar odată cu creşterea gradului de independenţă a celor doi, se implică mai puţin, doar în anumite momente, pe care tinerii le au de parcurs pentru prima dată.
„Programul autoreprezentare poate fi comparat cu un traseu cu multe obstacole şi oportunităţi, a spus la rândul său Ala Ianenco, coordonatoarea programului. – În timp de aproximativ 4 ani, Asociaţia a lucrat cu 20 de tineri, dintre care zece îi putem numi abilitaţi cu adevărat, ei îşi cunosc drepturile, ei ştiu să vorbească despre sine, şi deci următoarea etapă a trebuit să fie abilitarea lor economică. De aici a apărut şi necesitatea de a introduce schimbări în program, dar am avut de înfruntat consecinţele multor stereotipuri înrădăcinate în societate, ca să avem premisele de angajare”.
Cristina Tarâţă, şefa Oficiului Stare Civilă Criuleni, a spus că este bucuroasă de faptul că instituţia pe care o conduce este parte a acestui proiect de incluziune socială şi contribuie la promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi de a fi incluşi în societate. „Instalarea aparatului de copiere în incinta inctituţiei noastre este binevenit. Şi lucrul nostru a devenit mai operativ, economisim timp, şi clienţii care ne vin nu sunt purtaţi pe drumuri prin oraş în căutarea unui copiator. Tinerii se simt bine la noi, sunt responsabili, și ne bucurăm că Serviciul Naţional de Stare Civilă, director general Lucia Ciobanu, împreună cu colectivul de la Criuleni, contribue astfel la incluziunea socială a acestor tineri”.
În pofida stereotipului din societate, prin care majoritatea cetăţenilor consideră, că o persoană cu dizabilități este doar un consumator, Svetlana Mospan şi Constantin Ciorbă continuă să deservească zilnic cca 30 de cetățeni, care au nevoie de serviciile lor. Ei confirmă prin munca lor, că un tânăr cu nevoie specile este un tânăr obișnuit, ca și alți oameni, și pur și simplu are nevoie de niște condiții pentru a-și descoperi şi aplica aptitudinile și a se putea integra. Asta nu înseamnă că-i trebuie oferit totul pe tavă, cum consideră unii, în schimb, au nevoie de susţinere.
Svetlana spune, că se simte bine la locul de muncă, este mulţumită de faptul că interactionează cu oamenii, îi place să fie de folos, şi munca pe care o prestează este una importantă pentrui oameni. Constantin se caracterizează pe sine mai responsabil, de când a devenit angajat. Remarcă oameni noi în fiecare zi, cu care interacţionează reciproc de amabil. „Mereu mi-am dorit, ca Sveta să comunice și să se integreze în societate, să-și facă prieteni. Schimbările sunt spre bine, învață să ia decizii singură”, a spus dna Vera, mama Svetlanei.
Iuliana Samburschi, reprezentanta organizaţiei suedeze, care a susţinut financiar procurarea echipamentului pentru postul de copiere, a vorbit despre conceptul de autoreprezentare promovat în Moldova printr-o rețea de organizații neguvernamentale, de către organizatia AO „IM Swedish Development Partner”.
Ala Ungurean, vice-preşedinta raionului, a spus că evenimentul este unul important pentru a îmbunătăți viața tinerilor cu dizabilități. „Un pilon important în realizarea tinerilor cu dizabilități sunt instituțiile de învățământ, pentru că nu pot să reușească cei, care nu au studii elementare, și le mulțumesc celor de la AO ”FCPS” pentru faptul că acordă multe ore de instruire atât pedagogilor, cât și educatorilor, psihologilor, care sunt antrenați în procesul de învățământ… Văd pe fețele proaspeților angajați satisfacția pentru noua lor viață, și cred că fiecare are un vis, iar noi îi putem ajuta să-și realizeze visul”.
Toți participanții la inaugirare au vizitat locul de muncă al lui Constantin şi Svetlana, care, la rândul lor, şi-au servit oaspeţii cu ciocolate, în semn de mulţumire că le-au acordat atenţie.
Svetlana Cernov, specialist relaţii cu publicul şi promovare, AO “FCPS”
Imagini de la eveniment.