Dacă dai o simplă căutare pe Google “Alexandra Grajdian”, minim douăzeci de linkuri de instituţii media te vor informa despre existenţa unui trofeu care poartă numele Alexandra Grajdian şi care este oferit instituţiilor de învăţământ de diferite categorii pentru promovarea educaţiei incluzive şi pentru implementarea cu succes a incluziunii educaţionale între pereţii acestor instituţii.
Pe alocuri apare şi o menţiune modestă, că premiul sau trofeul este oferit de către APSCF –Alianţa ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF).
Pentru cei care îşi pun întrebări, cine este Alexandra Grajdian, am pregătit o scurtă incursiune în viaţa unei femei, care a lăsat multe urme bune pe acest pământ.
Alexandra Grajdian s-a născut la 21 aprilie 1949, în s. Hlina, r. Briceni. După absolvirea Institutului Pedagogic din or. Bălţi, specialitatea pedagogie şi psihologie, a urmat numeroase formări, care s-au aplicat perfect peste caracterul său de luptătoare pentru drepturile omului, în special pentru drepturile copiilor pe care i-a avut ca parte a vieţii profesionale începând cu primul an de activitate.
În CV-ul Alexandrei Grajdian găsim 18 ani de muncă în calitate de şefă de grădiniţă de copii, 13 ani de mentorat metodic în diferite structuri educaţionale raionale şi judeţene, şi mulţi ani de formare şi activitate în domeniul educaţiei incluzive, un domeniu nou la finele anilor 90.
Dna Alexandra a intuit că nu se va putea dezvolta armonios societatea Moldovei independente, dacă drepturile copilului, inclusiv la educaţie, nu vor fi respectate şi promovate. A însuşit mai apoi cu brio tot ce a putut în domeniul activităţii neguvernamentale şi în 2000 a găsit de cuviinţă să fondeze asociaţia “Femeia şi Copilul – Protecţie şi Sprijin”, actuala AO “Fiecare contribuie pentru Schimbare”.
Pe parcursul primilor 15 ani de activitate, organizaţia FCPS a fost promotoare activă a educaţiei incluzive în R. Moldova, a participat la elaborarea legilor care au reglementat acest domeniu începând cu anul 2013. Alexandra Grajdian a avut curajul să spună cu voce tare că şcolile speciale nu includ, dar segreghează copiii cu nevoi speciale, limitându-le mult posibilitatea de a fi independenţi şi împliniţi personal şi profesional, şi că locul fiecărui copil este în familie, având alături o grădiniţă şi o şcoală care sunt pregătite, prin specialiştii săi, să le ghideze educaţia până la maturitate.
Asociaţia condusă de Alexandra Grajdian a elaborat şi a pilotat cele mai eficiente modele de incluziune educaţională şi socială, unele dintre care au fost aprobate naţional şi legiferate în Codul Educaţiei din anul 2014.
Dna Alexandra Grajdian şi asociaţia condusă de ea, AO FCPS, a fost printre primele ONG-uri care au accesat granturi în r. Criuleni, şi acele investiţii au transformat nişte ruine în instituţii publice de importanţă regională, care activează până în prezent. Numeroasele proiecte implementate mai apoi sub conducerea sa au pus r. Criuleni pe harta raioanelor cu societate civilă activă şi implicată, un reper pentru vizite de schimb de experienţă, aşa cum este şi până în prezent.
Odată cu trecerea dnei Grajdian la cele veşnice, cu acordul familiei, numele dumisale a fost conferit premiului “Pentru curaj şi inovaţie în promovarea educaţiei incluzive”. Dumneaei a crezut cu tărie în utilitatea acceptării tuturor oamenilor în societate, pentru ca fiecare să-şi găsească locul, rolul şi împlinirea, indiferent de dizabilitate sau cerinţe speciale. Calea oamenilor cu nevoi speciale către o viaţă printre egali, de la primii ani în instituţii educaţionale, a fost influenţată spre bine inclusiv prin eforturile echipei conduse de Alexandra Grajdian şi de dumneaei personal.
Nouă ani în urmă, la 3 martie 2013, dna Alexandra Grajdian şi-a încheiat misiunea pe pământ, iar roadele activităţii dumneaei au rămas să slujească idealurilor democraţiei, au stat la baza construirii unor comunităţi incluzive, promovează în continuare acceptarea oamenilor indiferent de cum arată sau ce pot, pentru că în fiecare este o comoară şi un om, care susţinut, poate ocupa locul său unic sub soare, cu maxim folos pentru familie şi societate.
Cu recunoştinţă, echipa AO FCPS