Am dat startul informării părinților

Pe data de 12 iunie, 2019, AO FCPS a dat startul seminarelor de informare pentru părinți cu tema ”Intervenția timpurie în copilărie”. Părinții au avut primul seminar care a avut scopul de a-i informa pe participanți despre serviciul de intervenție timpurie și despre rolul lor în oferirea suportului necesar în procesul de reabilitare împreună cu specialiștii centrului de intervenție timpurie. 

Astfel, au fost prezentate serviciile Centrului de Intervenție Timpurie în Copilărie, care vor fi dezvoltate  la Criuleni şi pentru raionul Dubăsari, în  cadrul proiectului „Acces la servicii de intervenție timpurie” de către Uniunea Europeană în cadrul Proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

În cadrul  discuțiilor s-a menționat și despre alte servicii destinate familiilor care educă copii cu dizabilități, cum ar fi Serviciul Echipă Mobilă.

Din discuții cu părinții, specialiștii au înțeles, că aceștia își doresc un centru de reabilitare la Criuleni, doar că actualele servicii nu înseamnă un asemenea centru. Ina Cazacu a vorbit, în acest context, despre ce fel de specialiști vor fi angajați pentru consultarea copiilor, care vor avea vârsta de la 0 la 3 ani. Seminarul a fost moderat de psihologa Mariana Mîțu. Dânsa le-a vorbit părinților despre cât este de greu ca un părinte să accepte situația, dar cât este de important să depășească etapa de negare și să reacționeze cât mai timpuriu. Ea i-a încurajat pe părinți, dacă vor vedea că se atestă anumite probleme, să apeleze la medicul  familie, care să-i ghideze la specialiști, nu la surse nesigure de informații, cum ar fi internetul. Mariana Mîțu a făcut apel și la părinții prezenți la instruire, pe care i-a rugat să transmită informația despre serviciile de intervenție timpurie și altor părinți, pe care îi cunosc sau presupun că ar avea nevoie, să-i îndemne să vină la instruirile AO FCPS, pe care asociația le organizează cu suportul medicilor de familie din sate.

În cadrul seminarului,  părinților li s-a atras atenția la rolul lor  în identificarea și depășirea problemelor pe care le pot avea unii copii în primii trei ani de viață. Ina Cazacu, directoarea proiectului „Acces la servicii de intervenție timpurie”,  le-a vorbit  părinților, că succesul recuperării copiilor lor depinde foarte mult de comunicarea  eficientă cu specialiștii Centrului de Intervenție Timpurie în Copilărie  și de sistematicitatea acțiunilor lor îndreptate spre recuperarea sănătății propriilor copii.

În total, în cele două raioane, vor fi organizte șase instruiri de acest fel, la care se presupune că vor participa cel puțin 120 de persoane – părinți.

Activitatea a fost realizată în cadrul proiectului  ”Facilitare comunitară şi coeziune socială pentru drepturi”, finanțat de IM ”Swedish Development Partner”.

AO FCPS

 

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media