Echipa mobilă, constituită din jurist, asistent social și psiholog, au finisat deplasările prin localitățile r. Criuleni, unde sunt stabiliți refugiați din Ucraina. Activitatea a fost orientată spre informarea cetățenilor din Ucraina, stabiliți temporar în țara noastră din cauza războiului ce se desfășoară în patria lor, despre fenomenul violeneței domestice și violenței față de cetățenii altor țări, sau riscurile ce pot surveni în anumite cazuri, când aceștia devin vulnerabili.
La 10 august, echpa mobilă a vizitat comunele Hrușova și Boșcana.
La întrebările despre statutul de refugiat, regulile de intrare și termenele legale de aflare a refugiaților în țara noastră a răspuns juristul Ion Calcatinge. La Boșcana, un tânăr a sesizat asistentul social că nu a primit nici o însemnare în actul de identitate în momentul în care a traversat, pe sensul de intrare, frontiera cu R. Moldova. Dânsul a fost consultat ce să întreprindă, or, asemenea cazuri ar fi mai multe și cetățenii sunt îndemnați să le soluționeze. O altă cetățeancă a Ucrainei s-a interesat de drepturile pe care le are copilul său la asistență medicală, aflându-se în R. Moldova. În plus, femeia intenționează să-și deschidă o afacere mică și a fost interesată ce drepturi i se oferă dacă a primit deja codul numeric personal din R.Moldova.
Anastasia Secu, asistentă în proiectul ”Protejarea femeilor împotriva violenței în bază de gen și violenței sexuale în situații de urgență”, le-a vorbit refugiaților şi refugiatelor despre formele violenței și i-a provocat la discuții despre cum violența nedenunțată, lipsa de comunicare între parteneri, ignorarea necesităților unora de către celălalt poate duce la stări și conflicte mult mai grave, care provoacă atât suferințe fizice, cât și psihologice.
Ludmila Brînza, șefa DASPF Criuleni, făcând parte din această echipă mobilă, a remarcat că este important să comunice direct cu refugiații, să le afle doleanțele spuse de ei personal, și, respectiv, să le ducă mesajele în sensul invers. Preocuparea asistentului social a fost, printre altele, să cunoască și câți dintre copiii refugiaților vor studia la școală online și dacă au nevoie de echipamente și rechizite pentru asta, de gadgeturi, haine, etc.
Proiectul ”Protejarea femeilor împotriva violenței în bază de gen și violenței sexuale în situații de urgență” este implementat de AO FCPS, cu suportul UN Women Moldova și Centrul Internațional „La Strada Moldova”.
În total, de asistență și informare în cadrul acestui proiect au beneficiat cca 300 de persoane din rândul celor refugiaţi, stabiliţi în 12 localităţi ale raionului în r. Criuleni.