În ultima zi de iunie, membrii și câțiva beneficiari ai organizațiilor neguvernamentale implicate în proiectul ”Un scop comun-organizații durabile” s-au deplasat la zeci de kilometri, spre estul Republicii Moldova, la Oxentea, pentu a cunoaște experiența colegelor de la Asociația Obștească ”Clubul Femeilor ”Inspirație”.
”Creativ-cafe” a fost locația care a găzduit activitatea de prezentare a Clubului Femeilor de la Oxentea, care de aproape zece ani se străduie, prin proiectele accesate, să confere viață, culoare, consecutivitate, durabilitate și avantaje economice activităților femeilor din acest sat. Ne-au întâmpinat Rodica Buzila, directoarea executivă, și Lilia Galin, colega ei, care au mișcat activitățile în sectorul asociațiv încă de prin 2007. Încetul cu încetul, s-au alăturat și alte femei: Natalia Portaresco, Elena Bejenari, Eugenia Leca, Larisa Sandu, Ana Bujor, Galina Burdila, cu care echipa Inspirație a reușit să dezvolte și să pună în funcție o sală de fitness, o cafenea creativă pentru studierea și practicarea meșteșugurilor populare, și o afacere socială – cantina ”Aburaș”-catering. După cum spunea Rodica Buzila, rapunzând la întrebările colegilor de la Căușeni, Anenii-Noi, Leova, Ungheni, Soroca, cantina a trecut în acest an, marcat de pandemie, și prin transformări serioase, neplanificate, dar a reușit să-și mențină clienții și salariații. Până atunci, au fost numeroase proiecte mici, prin care au motivat femeile, fetele, tinerii de ambele sexe, femeile mai în vârstă să aleagă și alte activități, decât cele casnice, și să se bucure de comunicare.
Gazdele au răspuns la toate întrebările pe care i le-au adresat oaspeții, au descrsi cu lux de amănunte proiectele pe care le-au implementat până acum, influențate de contextul local rural.
”Mă bucur că am reușit să vă cunoaștem mai de apoape activitatea, satul pitoresc. Am constatat că provocările unui ONG din domeniul rural sunt un pic mai diferite decât cele ale unor asociații din oraș, dar exemplul ”Inspirație” ne demonstrează, că unde este voință și dorință, lucrurile merg spre un final bun.” – a spus Valentina Onica, directoarea executivă a AO ”Casa Speranțelor” de la Soroca.
Imagini: vizita la Oxentea
Activitatea a fost parte a proiectului ”Un scop comun-organizații durabile”, implementat de AO FCPS în parteneriat cu Asociația pentru Politică Externă în cadrul programului de granturi ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.