Ce sunt știrile false, cum ne protejăm de ele și cum îi ghidăm pe alții să nu le cadă în capcană

În fluxul intens al știrilor zilnice, e greu să deosebești știrile false de cele adevărate. Fără cunoștințe temeinice, membrilor unei organizatii neguvernamentale cu activități axate pe drepturile grupurilor vulnerabile le-ar fi mai dificil să le explice beneficiarilor unde este dezinformare și ce semne are o știre falsă.

Anume din acest motiv, ca să fim mai înarmați împotriva știrilor false, am ales modulul de instruire ”Cum ne protejăm de știrile false?”. Pe parcursul câtorva ore, experta Lilia Zaharia, ne-a explicat pe îndelete, că o știre falsă este lansată intenționat pentru a exploata fricile oamenilor, a induce sentimentul de nesiguranță în ziua de mâine, iar un om bântuit de frici este ușor manipulat de tot felul de ”salvatori” care – și impun ideile și convingerile.

Trainingul s-a desfășurat în format online, dată fiind situația de stare de urgență în sănătate publică.

La el au participat membrele organizațiilor implicate în proiectul ”Un scop comun-organizații durabile”: ”Change for a better life” de la Căușeni; ”Casa Speranțelor” de la Soroca, ”Forța susținerii” de la Leova; AO ”Clubul ”Femeilor Inspirație” din Oxentea, Dubăsari, și AO FCPS.

”Ați auzit, cu siguranță, știrea despre bilete de 1 euro la avion sau ați văzut forografia care a devenit virală pe internet în care unui cerb îi ard coarnele, iar de jur împrejur nu e nici un semn de incendiu. Acestea sunt exemple de manipulare și de fake-news, care aduc profit portalurilor ce le promovează, prin simplul fapt că acumulează clickuri și vizualizări, iar companiile ce plasează publicitate le plătesc bani pentru trafic”, a explicat Lilia Zaharia natura ștililor false.

După cum a explicat experta, o știre adevărată are neapărat cel puțin două surse, prezintă mai multe opinii, are  un autor. Un portal de știri are o echipă, un sediu, un telefon de contact sau o adresă fizică, oferă feed-back în caz că citirorul sau utilizatorul are întrebări sau pretenții.

Experta a mai explicat care sunt acțiunile persoanei care a devenit victimă a escrocilor de pe internet, cum ar fi în cazul furtului de identitate, clonarea profilurilor și acțiuni de subminare a încrederii pe care le întreprind escrocii de la numele unei persoane reale și cu bună reputație.

Un alt subiect discutat intens în ultimul timp este pandemia, virusul, vaccinurile. În acest caz, experții de media ne sugerează să consultăm surse oficiale medicale, să nu credem oricărei informații care pare senzațională, dar care, analizată critic, se sparge ca o bulă de săpun lovită de argumentele oamenilor care cunosc subiectul bine, din surse oficiale de specialitate.

Activitatea este parte a proiectului ”Un scop comun – organizații durabile”, implementat de AO FCPS în parteneriat cu Asociația pentru Politică Externă în cadrul programului de granturi ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media