Cum percepe comunitatea activitatea FCPS

Pe data de 19 aprilie, AO FCPS a organizat un focus-grup la care a invitat membrii comunității de reședință la o discuție despre nivelul de implicare și participare a comunității în planificarea, implementarea și evaluarea proiectelor organizațiilor societății civile (OSC-urilor).

 

Produsul focus-grupului a fost fișa de evaluare a comunității, care este un instrument participativ și o metodă de colectare a opiniei, necesare pentru analiza ulterioară a activității asociației, și un instrument ce permite dialogul reciproc între comunitate și organizație și care poate fi urmat de o monitorizare comună.

La discuții au participat specialiști din Primăria Criuleni, funcționari din Inspecția Ecologică, profesori și elevi de la două școli, specialiști de tineret, membrii echipei FCPS, în total, patru bărbați și opt femei. Atelierul a fost moderat de către Olga Lîsenco, coordonatoare program advocacy, asistenjța tehnică fiind asigurată de către Rodica Jardan, coordonatoare de program în FHI360. Participanții la discuții au avut de răspuns la întrebări, precum ce cunosc despre aria de acțiune a organizației, despre care este rolul OSC-ului, despre cât de bine înțelege comunitatea rolul asociației, esența proiectelor pe care le desfășoară și ce schimbări se produc în comunitate în urma activității organizației.

Participanții au trebuit să aprecieze, pe o scară de la 1 la 5, în ce măsură asociația comunică, iar comunitatea percepe și apreciază rolul și activitatea ei ca fiind una benefică oamenilor.

Scorul mediu final acordat FCPS de către participanții la focus-grup a fost de 4,01 din 5 (notă: 1 – foarte slab/există mult loc pentru îmbunătățiri/s-au făcut doar pașii preliminari; 2 – slab/s-au făcut pași neînsemnați/există suficient loc pentru îmbunătățiri; 3- mediu/s-a înregistrat un progres rezonabil/există loc pentru îmbunătățiri; 4 – bun/s/a înregistrat un progress reușit / foarte puțin loc pentru îmbunătățiri; 5 / foarte bun / aproape nu există loc pentru îmbunătățiri).

Olga Lîsenco, coordonatoare program advocacy: ”Drept prima concluzie, putem deduce, că avem de lucrat asupra informării mai largi a populației despre proiecte, încheierea unor acorduri de colaborare cu instituțiile publice din diverse domenii de activitate. Avem certitudinea, că o parte din cei care au dat scoruri mici activității FCPS au făcut-o dintr-o mai slabă cunoaștere a activității și impactului proiectelor noastre. Pentru a schimba starea lucrurilor, ar trebui să implicăm în planul comun de acțiuni mai mulți subiecți comunitari, cum ar fi, de exemplu, școala profesională, inspecția ecologică, școala primară, agenții economici, poliția”.

Activitatea a fost organizată în cadrul proiectului ”Maluri diferite-scopuri commune”, implementat de către FCPS și FHI360, cu suportul financiar al USAID.

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media