După câteva tentative de a realiza o vizită de studiu la una din organizaţiile participante în proiectul „Un scop comun-organizaţii durabile”, amânată din cauza situaţiei pandemice din republică, cele şase OSC-uri din diferite zone ale ţării au beneficiat până la urmă de un tur virtual în organizaţia de la Leova.
Aurelia Nucă, directoarea organizaţiei gazdă, AO „Forţa Susţinerii”, împreuna cu echipa – Maria Fiodorov, Angela Prepeliţă, Valentin Lupu, au fost foarte creativi în prezentări, au reuşit să le organizeze interactiv, inclusiv excursia online prin camera senzorială – un serviciu social comunitar oferit de către ”Forţa Susţinerii” copiilor cu dizabilităţi. Agenda vizitei virtuale a inclus următoarele activităţi: Prezentarea experienței AO ”Forța susținerii” în crearea și dezvoltarea serviciilor socio-educaționale pentru copiii cu dizabilități – Camera cu elemente senzoriale “Labirintul Magic“; Servicii de suport pentru părinții copiilor cu dizabilități; conlucrarea cu APL şi sensibilizarea comunității cu referire la problematica copiilor cu dizabilități.
Cele 3,5 ore cât a durat vizita virtuală la Leova a ţinut aproape de ecranele dispozitivelor electronice 18 participanţi din Criuleni, Soroca, Ungheni, Varniţa Anenii Noi, Căuşeni, Oxentea Dubăsari.
La finele activităţii, participanţii au împărtăşit câteva impresii:
„Toată activitatea colegilor de la Leova merită să fie preluată de alte organizaţii! Totul este bine pus la punct, se vede că volumul de lucru depus este enorm și succesele sunt tot mari! Mulțumim!” – a spus Nina Său, membră a AO ”Sprijin și Speranță” din Ungheni.
Rodica Buzilă de la Oxentea, Dubăsari, a apreciat felul cum a fost organizată prezentarea, ceea ce a făcut ca activitatea să fie captivantă şi să nu plictisească. „Am devenit mai încrezută şi m-am convins că ONG-urile sunt foarte eficiente pentru societate. Vă doresc succes și în viitor!”– a adăugat Rodica Buzilă.
Aurelia Serbov, ONG-istă din Varniţa, Anenii -Noi : „Păcat că nu am reuşit să ne întrunim fizic, dar chiar şi aşa, am avut oportunitatea de a șimți atmosfera de relaxare pe care o oferă serciciul dezvoltat de colegii de la Leova și să studiem detaliat tot ce faceți din inimă pentru copii!”
„Am trăit momente de safisfcaţie enormă să asistăm la prezentare! Sunteţi o echipa de profesionişti, care fac o muncă deosebit de importantă pentru copiii cu CES şi părinţii acestora. La sigur vom prelua din experienţa dvs şi o vom aplica şi în activitatea organizatiei noastre, deoarece avem obiective similare! Vă mulţumim şi vă dorim cât mai multe reălizări frumoase!” , a spus Mariana Budaianu, membră activă a AO „Sprijin şi Speranţă” de la Ungheni.
”Nu este simplu de a organiza o vizită de studiu online, dar am făcut tot posibilul să transmitem experiența acumulată de către echipa asociației. Fiind dependenți de viteza și conexiunea internetului, situațiile imprevizibile ne-au mobilizat și ne-au determinat să fim flexibili, sa ne completăm unul pe celălalt, sa ne susținem reciproc și sa identificăm soluții de moment. Formatul online al unei vizite de studiu a necesitat pregătirea prezentărilor subiectelor din agendă într-o manieră mult mai atractivă, interactivă și sensibilă” – și-a împărtășit impresiile Aurica Nucă, lidera echipei ”Forța susținerii”.
”Obiectivul vizitei a fost „Promovarea schimbului de experiență și bune practici între organizațiile beneficiare ale proiectului”. A fost o provocare pe care ne-am asumat-o cu anumite riscuri, dar care până la urmă s-a dovedit interesantă şi utilă, şi chiar putem vorbi de o bună organizare, ceea ce nu ne imaginam că ar fi fost posibil doi ani în urmă!”, a completat Victoria Secu, directoare executivă a AO FCPS.
Activitatea a fist realizată în cadrul proiectului ”Un scop comun – organizații durabile”, implementat de AO FCPS în parteneriat cu Asociația pentru Politică Externă în cadrul programului de granturi ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.