Despre Nicuşor, cel care „a avut noroc”

Nicuşor Ţurcan  din s.Cimişeni, Criuleni, pe 06 ianuarie 2012  a  împlinit 7 anişori. Nimeni nu crede că el corespunde vîrstei, întrucît e mic de statură, are retard mental pe fundalul hipotiroidiei. Pînă la vîrsta de 5 anişori Nicuşor nu vorbea, cu mare greu mama înţelegea cele spuse de el, dorinţele sale. Din motivul că părinţii nu erau angajaţi în cîmpul muncii, familia era afectată de sărăcie şi părinţii se pregăteau să-şi interneze copilul  într-o instituţie rezidenţială. Cu Nicuşor trebuia să plece şi  frăţiorul Eremei în vîrstă de 3 anişori.

DSCN1786

Echipa de implementare a proiectului, în rezultatul vizitelor în familii a întocmit baza de date pe localitatea Cimişeni. Nicuşor a fost depistat şi luat la evidenţă. Asistenţa a fost oferită atît copilului, cît şi familiei. Mamei copilului i s-a propus să frecventeze seminarele-training cu părinţii ce au copii cu CES, dar şi activitatea „Universitatea de părinţi”. Pe parcurs, cu scop de prevenire a instituţionalizării şi îmbunătăţire a situaţiei materiale, familiei i s-au oferit pachete sociale (produse alimentare). AO FCPS a organizat colectare de vestimentaţie, încălţăminte. Astfel  copiii au rămas în familie.

Nicuşor a fost inclus în serviciul de asistenţă a echipei mobile pentru intervenţie timpurie. Două sezoane estivale consecutiv, copilul împreună cu mama s-a odihnit la tabăra de vară, unde el era încadrat în actvităţi de socializare, în concursuri şi servicii de reabilitare. Specialiştii din echipa mobilă se ocupau cu copilul în prezenţa mamei, oferindu-i posibilitate de a-şi forma unele abilităţi de lucru cu copilul. În vara anului 2010, Nicuşor a spus primele fraze cu conţinut clar. A început a rosti numele copiilor cu care se juca şi celor ce-l înconjurau. Cea mai mare bucurie a mamei a fost , cînd după tabăra de vară, în luna septembrie 2010, copilul venind la Centrul “Speranţa”, Criuleni, la ocupaţie  a recunoscut persoana care a coordonat cu activitatea schimbului din tabără, rostindu-i numele.

“Dacă Nicuşor nu era depistat la timp şi nu se lucra cu el, cine ştie, poate şi azi nu vorbea, a avut noroc Elena (mama copilului), schimbările pozitive dezvoltare sunt evidente, chiar şi în comportamentul copilului sunt vizibile… ”,-spune Nadejda Bulgaru, 50 ani, săteanca, care şi dînsa are copil cu CES.

Paralel cu copilul, echipa de implementare a lucrat cu cadrele didactice din instituţia preşcolară locală. Drept rezultat, Nicuşor la 1 septembrie 2011 a fost integrat în colectivul de copii. El frecventează regulat grădiniţa. Succesele copilului pe zi ce trece sunt în dinamică, fapt ce bucură părinţii şi echipa de implementare a proiectului.

Ţurcan Nicolai, 06.01.2005, a.n.

A fotografiat Vera Stahi, coordonator, Asistenţă şi Sprijin Familiei în luna iulie 2011.

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media