Informațiile însușite la aceste subiecte în cadrul mai multor ședințe și traininguri, exerciții practice, convorbiri individuale cu coordonatoarea Programului Autorepărezentare, psiholog și persoane de sprijin, au fost aplicate în practică în primele trei zile de școală de vară.
După cum ne-a informat Elena Vechiu, psihologă în cadrul AO ”FCPS” și trainer în cadrul școlii de vară, participanților li s-a aplicat un test simplificat de orientare profesională, conform căruia au putut fi identificate domeniile, în care autoreprezentanții se pot regăsi cu mai multă ușurință. În cadrul altui training, în baza unui test, a fost testat nivelul de percepere a dragostei – este un test pentru dezvoltare personală, or, fiecare dintre autoreprezentanți își dorește să întemeieze propria familie.
În cea de-a patra zi au fost exersate bunele maniere. Pa parcursul activităților, tinerii comunică, colaborează, iar cînd apar mici conflicte sau neînâelegeri, îi ajutăm să le rezolve pe cale amiabilă – la fel, o practică pe care o pot aplica în viața de zi cu zi, în relațiile cu persoanele din anturajul lor obișnuit.
Autoreprezentanții fac pe rînd de serviciu la cantină – servesc mîncarea și strîng vesela după. Această obișnuință la fel, face parte din activitățile cotidiene ale fiecărei persoane independente. ”Scopul nostru este să-i încurajăm să aibă încredere în propriile forțe și după școala de vară, revenind în familii, să spună că au învățat asta sau cealaltă și că pot realiza aceste activități independent, ca și ceilalți membri ai familiei”, – ne spune Elena Vechiu.
”Toate activitățile în cadrul acestei școli de vară sunt orientate spre atingerea unui nivel mai mare de autonomie personală, încredere în sine și, în rezultat, o incluziune efectivă socială sau educațională, pentru că avem participanți de diferite categorii – elevi sau persoane adulte, care au depășit acest statut și sunt în căutarea unei modalități de realizare profesională” – a precizat Ala Ianenco, coordonatoarea Școlii de vară și a Programului Autoreprezentare în AO ”FCPS”.
Ziua a patra – în cîteva imagini.
Activitatea ”Școala de vară” face parte din proiectul ”Incluziunea socială și educațională a persoanelor cu dizabilități”, susținută financiar de The Swedish Organization for Individual Relief – SOIR Moldova.