“Fiecare om este o valoare. Avem nevoie de înţelegere şi acceptare” – acesta a fost mesajul general al evenimentului organizat de către Asociaţia Obştească „Femeia şi Copilul-Protecţie şi Sprijin” din Criuleni, cu prilejul Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi.
Pe 5 decembrie sala de şedinţe a Consiliului raional Criuleni a găzduit numeroşi oaspeţi, invitaţi de către grupul de tineri autoreprezentanţi, instruiţi să cunoască şi să-şi apere singuri drepturile, să vorbească despre sine singuri, nu prin intermediul altor persoane. „Am venit la evenimentul de astăzi pentru a vă spune că şi eu exist şi am aceleaşi drepturi pe care le are orice om de pe această planetă. M-am născut cu dizabilităţi, şi acest fapt a descurajat foarte mult părinţii mei. Nu au fost destul de informaţi cu privire la dreptuirle mele, de aceea o bună parte din timpul pe care trebuia să-l petrec în băncile şcolii, am fost izolată în casă. Datorită Asociaţiei Obşteşti “Femeia şi Copilul-Protecţie şi Sprijin” am fost acceptată la Centrul “Speranţa” din Criuleni, iar după un program de recuperare am fost admisă la studii la Şcoala Profesională din Criuleni. Am toate şansele să fiu croitoreasă şi să aduc folos oamenilor din satul meu.Îmi este greu să mă descurc independent, pentru că nu avem condiţii de acces în instituţiile publice, în transportul public, pe străzi. Nu avem nevoie de milă, avem nevoie de acceptare”, – spunea Eleonora în discursul său.
Rând pe rând, coordonatorul programului Ala Ianenco şi moderatoarea Mariana Morari au invitat la microfon pe fiecare dintre participanţii la programul autoreprezentare. Astfel, Ion, Macar, Vasile, Maria au relatat publicului din sală cum s-a schimbat viaţa lor pe parcursul ultimului an, ce au reuşit, cît de independenţi au devenit şi cum au reuşit să fie admişi la studii sau să-şi cîştige primii bani din viaţa lor. Istoriile sincere şi atmosfera binevoitoare au fost completate de filmele realizate de către eroii zilei în colaborare cu Centrul Media pentru Tineri din Chişinău.
Cu mesaje în care accentuiază nevoie de acceptare, de încurajare a oamenilor cu dizabilităţi au venit Victoria Secu, director executiv al AO “FCPS”, Angela Boşcanean, preşedintele AO “FCPS”. Dumitru Simon, consilier rational şi şeful AOFM, a menţionat că la moment agenţia nu dispune de locuri de muncă vacante, dar că orice persoană, inclusiv cu dizabilităţi, poate beneficia de cursuri de calificare şi poate astfel să tindă spre realizare pe plan profesional.
“Fiecare persoană care deţine o funcţie şi formează infrastructura, indiferent este un primar, manager al instituţiei, preşedinte de raion, consilier raional sau local, în primul rînd trebuie să se gîndească la oameni. La oamenii, care au nevoie de susţinerea lor – pentru cei slabvăzători este nevoie de marcarea cu banda adezivă de culori vii a marginii scărilor, marcarea intrărilor şi direcţiei de mişcare în holurile instituţiilor, în policlinică este necesar să lucreze ascensorul – şi acest lucru este o necesitate stringentă, altfel toţi cei care cu greu se mişcă – persoane cu disabilităţi şi oamenii în etate, nu pot accesa serviciile medicale de calitate.. Fiecare din noi la locul sau poate face viaţa acestor oameni mai uşoară şi asta nu cere cheltuieli enorme, dar o atitudine, pentru că ei sunt persoane cu drepturi egale” – Olga Lîsenco, co-fondatoarea AO “FCPS”.
Spre finele evenimentului, în sală şi-a făcut apariţia interpertul de muzică populară Mihai Ciobanu, care a aflat că are la Criuleni un fan şi a ţinut cu tot dinadinsul să-i facă o surpriză, acceptînd rolul de Moş Crăciun, în Campania “Moş Crăciun există! Moş Crăciun eşti tu”!. Astfel, Vasile, un tînăr nevăzător din Măşcăuţi, a cîntat în duet cu interpretul cunoscuta piesă “Casa părintească nu se vinde”, după care au mers împreună la un studio muzical şi au înregistrat pe un CD vocea lui Vasile. Evenimentul a fost susţinut financiar de către The Swedish Organization for Individual Relief din sursele SIDA şi / sau IM.
Svetlana Cernov, PR – manager, AO “FCPS”