Fundația pentru Copii Pestalozzi s-a solidarizat cu refugiații din Ucraina și îi ajută pe cei plasați în or. Criuleni

În urma studierii mai detaliate a necesităților refugiaților din Ucraina cazați în centrele de plasament temporar pentru refugiați, reprezentanța din Moldova a Fundației pentru Copii Pestalozzi a început a livra cele necesare către cinci instituții de acest fel din r. Moldova.

Vineri, 1 aprilie, Natalia Balta, reprezentantă pe țară a Fundației pentru Copii Pestalozzi, a vizitat or. Criuleni și a susținut o conferință de presă, în timpul căreia a explicat:

-Am venit azi la Criuleni cu o donație pentru refugiații din Ucraina. Munca care a fost depusă până la acest moment a durat vreo două săptămâni, timp în care, împreună cu dna Victoria Secu, directoare executivă a AO FCPS, am studiat necesităile persoanelor din centrele pentru refugiați pentru a oferi anume acele produse care sunt necesare. Ne face plăcere să vedem roadele muncii depuse până acum.

Din ce țări sunt donatorii?

-Eu reprezint Fundația pentru Copiii Pestalozzi, care este una elvețiană, și din anul 1946 muncește pentru a promova pacea, toleranța și educația interculturală. Chiar din a doua zi de cum a început războiul, am primit un sunet de la persoane din Elveția care au spus că ei doresc să ajute.

-Din ce constă donația cu care ați venit la Criuleni, pe ce necesități v-ați axat?

-Evaluarea necesităților a fost făcută de 2 sau de 3 ori și tot timpul prioritățile s-au schimbat. La 3 martie erau unele priorități, iar la 9 martie – deja altele. Dacă prima analiză a necesităților arăta că e nevoie de produse alimentare, atunci peste câteva zile ne spuneau că ei primesc de la stat produsele, de la alți donatori, iar acum este nevoie de alte necesități: produse igienice, electrocasnice, plapume, lenjerie de pat, prosoape, deterdenți, jucării, etc. Acum se vorbește despre necesitatea unor spații de joacă pentru copii, despre frigider, acele lucruri care asigură în centre un trai de calitate pe o durată mai lungă. În afară de consumabile, unele obiecte vor servi și pe viitor în aceste instituții. Ceea ce a fost important pentru noi e să nu aducem orice ar fi, dar ce este necesar și să ajungă la destinație.

-În ce localități ajunge Fundația pentru Copii Pestalozzi cu donații din acest lot?

-Pe data de 31 martie am fost la Călărași, azi am venit la Criuleni, urmează centre pentru refugiați din Cimișlia, Congaz (Comrat), Cărpineni (Hâncești).

-Care vor fi următoarele acțiuni ale Fundației pentru Copii Pestalozzi în Republica Moldova?

– Urmează un proiect mai mare decât acesta, pentru a ajuta refugiații din Ucraina, vom mai continua să evaluăm necesitățile, dar probabil ne vom axa  pe săli de joacă pentru copii la centrele de plasament, sală de studiu, mobilier pentru sala de joc, niște covoare, totul pentru a crea spații prietenoase pentru copiii plasați în ele. Vom dezvolta în aceleași centre și poate vom extinde numărul lor cu încă două sau trei. Ne bucurăm să colaborăm cu Asociația Obștească ”Fiecare Contribuie pentru Schimbare”, pentru că totul trebuie făcut în colaborare. La Călărași am colaborat cu Administrația Publică Locală. Noi venim cu bani, iar cei de pe loc vin cu spațiul, și așa lucrăm în colaborare. Ne-am dori să o facem cât mai operativ, dar ne-a luat ceva timp, or, ceea ce am comandat nu am găsit foarte repede în depozitele din Moldova, a trebuit să le așteptăm. Ne place să lucrăm cu cei deschiși, responsabili, bine organizați.

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media