În septembrie, autoreprezentanții au fost deosebit de activi

Conform planului de activități, în luna septembrie, grupul de autoreprezentanți, dezvoltat de către Asociația Obștească „Femeia și Copilul-Protecție și Sprijin”, a participat la mai multe activități, scopul cărora a fost informarea și dezvoltarea deprinderilor și abilităpților de trai independent, adaptare la diferite medii.

Pe data de 29 septembrie, grupul de autoreprezentanți și persoanele lor de sprijin s-au deplasat la Chișinău. A fost o vizită de socializare, ghidată de Ala Ianenco, coordonatoarea programului Autoreprezentare, și Victoria Racu, voluntară în organizație. Activitatea a fost una practică și s-a axat pe dezvoltarea abilităților de orienatre în spațiu, folosirea transportului public, comportament în locuri publice, planificarea cheltuielilor în limita unei sume de bani, relațiile cu prestatorii de servicii. Tinerii au avut însărcinarea să-și procure bilete la autogară, să-și găsească singuri loc în autobuz. Ajunși la Chișinău, au mai primit o însărcinare – să afle timp de 10 minute cum pot ajunge la grădina publică, la monumentul lui Ștefan-cel-Mare. Pentru prima dată doi dintre membrii grupului de autoreprezentanți au mers cu un troleibuz urban, au văzut ce este și cum funcționeaza un transport public adaptat pentru utilizatorii de scaun rulant. După ce au făcut un tur al Gărdinii Publice, tot grupul a mers la cinema. La ora mesei fiecare dintre ei a avut posibilitate sa-și aleaga din meniul propus de o cafenea mâncarea și băutura și să decidă, câți bani vor să aloce pentru aceasta. După ce au cheltuit banii alocați, li s-a cerut să  raporteze, în baza cecurilor, ce au făcut cu banii. Impresiile au fost pe măsură, deoarece pe lângă vizionarea filmului și servirea mesei la cafenea, tot grupul s-a plimbat de-a lungul principalei artere a capitalei, și au vizitat locurile în care se desfășoară proteste, târgul meșteșugarilor, edificiile publice și cele de menire culturală, care mai au și o însemnătate arhitecturală și istorică. De la autogara Chișinău, fiecare a luat transportul necesar direct spre satul său. Și acest exercițiu a fost util și diferit de alte activități pe care le-au realizat până acum, or, pentru a se deplasa la Chișinău, grupul de autoreprezentanți s-a adunat la Criuleni și a avut însoțitor. Drumul spre casă, însă, a fost și el un exercițiu de independență, pe care tinerii l-au realizat cu succes.

“Activitatea a durat toată ziua și nu a fost nici într-un caz o simplă plimbare, ci a fost foarte dificil, pe alocuri, pentru că tinerii noștri au nimerit pentru prima data în viața lor în anumite situații, specific unui oraș mare. Ne-a suprins plăcut atitudinea orășenilor, răbdarea cu care ne-au tratat angajații localurilor și, totodată, am văzut mai bine dintr-o parte ce avem de exersat în continuare, pentru ca să fie tinerii mai independenți decât sunt acum”, spunea Ala Ianenco la finele zilei.

Cu o săptămînă mai devreme, șapte autoreprezentanți și persoanele lor de sprijin au participat la trainigul cu tema „Abuzul și neglijența”, organizat de către Centrul de Resurse pentru Tineret UNIT. Aurelia Granevschi, psiholog în centrul UNIT, a abordat și consecințele traficului uman, felul în care oamenii din grupuri vulnerabile sunt ademeniți și implicați în asemenea acțiuni cu impact negativ asupra persoanei abuzate.

Următorul atelier, organizat pentru grupul de autoreprezentanți, a avut genericul „Educația sexuală: dragoste ori sex?” Coordonatorul programului Ala Ianenco le-a vorbit tinerilor ce fel de tipuri de dragoste există: maternă, paternă, între soț și soție, relații de dragoste mamă-fiu sau fiică, tată-copii, între frați și surori, relații bazate pe simpatie, dragoste prietenească. La începutul discuției tinerii au vizionat un film după care au discutat pe marginea unor episoade, despre natura relațiilor pe care le-au observat între personaje. Autoreprezentanții au vorbit pe rând despre emoțiile pe care le-au observat, au suprapus imaginile observate în film cu situații demonstrate pe fotografii.

Activitățile programului Autoreprezentare sunt parte a proiectului «Incluziunea școlară și socială a copiilor cu dizabilități», susținut financiar de către SOIR Moldova.

S. Cernov, AO „FCPS”

În imagini: aspecte de la activitățile din luna septembrie.

IMG_7147 IMG_7157 IMG_7161 IMG_7168 IMG_7177 IMG_7192 IMG_7211 IMG_7218 IMG_7220 IMG_7248 IMG_20150923_133013 IMG_20150923_140412

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media