Informare pentru obținerea unui loc de muncă și creșterea veniturilor

Primul atelier din cele trei planificate în zona Criuleni-Dubăsari pentru membrii familiilor persoanelor cu dizabilități în cadrul proiectului ”Parteneriate pentru angajarea incluzivă a grupurilor vulnerabile” s-a desfășurat vineri, 2 septembrie, la Ișnovăț.

M. este un tânăr utilizator de scaun rulant care a venit la atelier împreună cu asistentul său personal. La vârsta de 18 ani a decis să se angajeze, fără nici o meserie. A citit un aviz în ziar că la piață este căutat un vânzător de vopsele. După interviu, potențialul angajator i-a spus că este prea mărunt din fire, că la piață nu se va descurca, fiindcă nu are abilitățile necesare. Această experiență i-a dat de înțeles, că va avea nevoie de o meserie. Acum își exploatează pasiunea, care ar putea fi transformată într-o mică afacere, dacă va avea susținerea necesară.

Z. este o tânără care este angajată, dar nu este mulțumită de salariu și de locul actual de muncă. Ea a venit la atelier ca să afle mai multe informații despre ce trebuie să facă, ca să obțină un loc de muncă mai plătit, cum să-și crească nivelul de calificare care să-i aducă un job și satisfacție. Concluzia sa a fost că are nevoie de mai multă informare, inclusiv despre procesul de angajare, semnare a contractelor de muncă, și alte detalii, pe care nu le-a cunoscut până a merge la întâlnire cu un angajator.

Atelierul a fost moderat de Ina Cazacu și Ala Ianenco, coordonatoare de programe în cadrul AO Fiecare Contribuie pentru Schimbare, care le-au vorbit celor invitați despre prevederile legale ce reglementează angajarea persoanelor cu dizabilități, programele de stat de susținere a acestora, despre angajarea asistată a persoanelor cu dizabilități. Atelierul a debutat cu un tur al istoriilor de angajare prin care a trecut fiecare participant sau participantă, timp în care, la dorință, cei prezenți au elucidat cauzele reușitei sau eșecului angajării.

Scopul atelierului a fost creșterea nivelului de conștientizare a membrilor familiei și determinarea lor să sprijine persoanele din grupuri vulnerabile, în special pe cele cu dizabilități, în procesul de incluziune în câmpul muncii.

Moderatoarele au canalizat ușor discuția spre rolul familiei și societății în susținerea persoanelor cu dizabilități, a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, a femeilor singuratice, tinerilor și tinerelor fără specialități, altor categorii vulnerabile, în procesul de dezvoltare a deprinderilor pentru viața independentă și angajare în câmpul muncii, au vorbit despre cazuri în care, cu suportul asociației, mai mulți tineri și tinere cu dizabilități și din grupuri vulnerabile, beneficiari ai AO FCPS, și-au găsit loc de muncă și acum își trăiesc viața fără frică pentru ziua de mâine. Discuțiile au scos la iveală multe mituri despre angajare, dar și probleme, pe care orice om le poate depăși, dacă este suficient de informat.

Nici unul dintre participanții la atelier nu a apelat vreodată la serviciile agenției de ocupare a forței de muncă, de aceea informația despre oportunitățile oferite de această structură de stat le-a fost foarte utilă.

În urma discuțiilor, acelor participanți care vor dori o continuare a creșterii lor personale cu scopul angajării în câmpul muncii, li s-a propus să se alăture activităților proiectului și vor putea beneficia de asistența specialiștilor pentru o angajare efectivă cu succes.

În timpul apropiat AO FCPS va organiza încă două ateliere similare, pentru locuitorii altor localități din cele două raioane.

Evenimentul face parte din activitățile proiectului ”Parteneriate pentru angajarea incluzivă a grupurilor vulnerabile”, susținut financiar de Fundația Est-Europeană din sursele Uniunii Europene și co-finanțat de Suedia.

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media