La Ungheni, am descoperit o asociație conectată puternic la nevoile comunității

Copii cu dizabilități, copii orfani, copii din familii social-vulnerabile, copii rămași fără grijă părintească, copii neșcolarizați, copii care practică abandonul școlar, copii în situație de risc, școli, grădinițe, cadre didactice, părinți, autorități – sunt beneficiarii Asociației Obștești ”Sprijin și Speranță” din or. Ungheni. Am reușit să o cunoaștem mai bine, în casa lor, în anturajul zilnic, în cadrul unei vizite de schimb de experiență pe care am întreprins-o în cadrul proiectului ”Scopuri comune – organizații durabile”. La Ungheni, au mers reprezentanţii a cinci organizaţii neguvernamentale din Căuşeni, Varniţa, Leova, Soroca, Oxentea -Dubăsari şi or. Criuleni.

Doamnele Mariana Budaianu și Nina Său, gazdele reuniunii, ne-au relatat despre activitatea asociației de la apariția sa în 2003 și până în prezent.  ”Casa pentru toți” a fost metaforic numit primul ”copil” al asociației, care a devenit spațiul unde mai multe familii și-au găsit suportul, consilierea, ajutorul și multe alte beneficii care împreună au asigurat câtorva generații de cetățeni un mediu mai sigur de dezvoltare și condiții incluzive de educație.

Din anul 2003, anul fondării, și până în 2019, asociația ”Sprijin și Speranță”, condusă de către dna Maria Calchei, a valorificat, în cadrul multor proiecte cu impact, cca 3 mln 600 de mii de lei în beneficiul unghenenilor și copiilor din multe alte localități ale Republicii Moldova.

Începând cu 2019, preluată de actuala echipă, asociația și-a propus să mențină o parte din scopurile precedente și să le diversifice: integrarea educațională și socială a copiilor și tinerilor cu CES, în special a celor cu tulburări din spectrul autist și altor boli asociate, promovarea principiilor incluziunii, suport psihologic familiilor, sensibilizarea factorilor de decizie din localitate referitor la problemele cu care se confruntă copiii și tinerii cu dizabilități pentru a preveni discriminarea lor, monitorizarea aplicării legislației la nivel local.

Vizita de studiu a continuat la Centrul raional de Resurse pentru Educația Incluzivă Ungheni, care împarte aceeași clădire cu Serviciul de Asistență Psihopedagogică Ungheni.

Următoarea destinație în cadrul vizitei a fost Centrul Comunitar Multifuncțional ”Regina Maria”, unde am vizitat Cabinetul de ”Terapie prin nisip”, dezvoltat de către dna Maria Calchei, master în pedagogie. 

Ne-am bucurat să descoperim experiențele pozitive, să aflăm provocările asociației, dar și să le urăm colegelor succese mari în activitatea zilnică, creștere profesională și realizări remarcabile pe domeniul drepturilor omului.

Activitatea a fost parte a proiectului ”Un scop comun-organizații durabile”, implementat de AO FCPS în parteneriat cu Asociația pentru Politică Externă în cadrul programului de granturi ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media