Lansăm un nou proiect, prin care să ajutăm la angajarea asistată a persoanelor cu dizabilități

AO ”Fiecare Contribuie pentru Schimbare”, organizație parteneră din consorțiul format cu AO Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități și AO ”Sunshine”, au lansat proiectul ”Împreună dezvoltăm servicii de angajare incluzivă a persoanelor cu dizabilități în mun. Chișinău și r. Criuleni”.

Astăzi, la Criuleni, în incinta blocului de studii al Școlii Profesionale, s-a desfășurat masa rotunda de lansare a proiectului, pe parcursul căreia participanții au făcut schimb de idei despre cum se poate implica fiecare partener în promovarea conceptului de angajare asistată pentru persoanele cu diferite tipuri de dizabilitate. 

Vorbitorii au stabilit că una dintre categoriile cele mai vulnerabile și cu riscul de excludere de pe piața muncii sunt persoanele cu dizabilități de auz și de vedere. Vladimir Moisei, președinte al Asociației Surzilor din raioanele de centru a Republicii Moldova, spunea că închiderea școlilor specializate în care învățau copiii cu asemenea dizabilități i-a lăsat în afara sistemului de învățământ și fără meserii, pentru că limbajul mimico-gestual nu este cunoscut de profesori din școlile de cultură generală. Pe de altă parte, Vasile Iapără, directorul ȘP Criuleni, spune că dacă Ministerul Educației ar pregăti câte un translator mimico-gestual să lucreze în școlile de meserii, atunci școala nu ar avea nici o problemă să ia tinerii cu asemenea afecțiuni la studii.

Printre alte impedimente pe care le întâmpină la angajare persoana cu dizabilități se numără spațiile neadaptate, greu accesibile, accesul limitat la educație pentru copiii cu dizabilități de vedere sau acces limitat la un anumit tip de studii sau locuri de muncă; cerințe abuzive înaintate candidaților la locurile de muncă din partea angajatorilor.

Ala Ianenco, coordonatoarea programului Abilitare Economică în AO FCPS, a remarcat dezinformarea la care sunt supuse persoanele cu dizabilități de către unii funcționari din sănătate, atunci când se duc să obțină certificate de dizabilitate de tip nou, când oamenii sunt informați greșit că li se va anula gradul de dizabilitate, respectiv, pensia de dizabilitate, dacă vor încerca să muncească.

Iuliana Bulicanu, consilieră abilitare economică și ghidare în carieră în cadrul CDPD, s-a referit la obiectivele proiectului: 1. Monitorizarea serviciilor direcțiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă  (Chișinău și Criuleni) de angajare și pregătire profesională și oferirea suportului pentru îmbunătățirea serviciilor prestate grupurilor vulnerabile (în special persoanele cu dizabilități), și 2. Creșterea gradului de sensibilizare și a suportului oferit angajatorilor, persoanelor cu dizabilități și OSC-urilor din domeniu cu privire la politicile de dezvoltare destinate facilitării angajării în câmpul muncii.

Masa rotundă a fot realizată de AO ”Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități” (CDPD), finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului “Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării” și co-finanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene.

Imagini de la eveniment:

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media