Începând cu luna septembrie, Valentina Dimicenco, o tânără cu dizabilități de auz, a fost angajată de către AO FCPS în atelierul ”Zigzag” pe care asociația îl dezvoltă ca și afacere socială. Angajarea a avut loc după ce Valentina, cu acordul familiei sale, a devenit beneficiara organizației și a trecut, cu ajutorul specialiștilor din asociație, printr-un program de dezvoltare a abilităților personale și deprinderilor de viață independentă. Paralel, ea a fost instruită inițial de către o angajată cum se lucrează la o mașină de cusut și a deprins unele procedee. Eforturile s-au soldat cu angajarea tinerei și a mentorei sale în temeiul prevederilor legale dictate de Legea nr. 105 ”Cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj”. Valentina s-a înregistrat în calitate de șomeră la DOFM Criuleni, de aceea a putut beneficia de această oportunitate.
Valentina a învățat să coase, să îndeplinească unele confecții cap-coadă, să repare haine și spune, cu ajutorul semnelor, că îi place ceea ce face. Cele spuse de ea le confirmă și dna Elena, mama sa. Femeia recunoaște, că la începutul colaborării cu FCPS a fost foarte sceptică în privința abilităților fiicei sale, dar acum s-a convins de contrariu. ”A devenit punctuală, se străduie să nu întârzie la rutieră, le spune la toți că ea lucrează și se bucură când își primește salariul. A devenit mai independentă și este mândră că are un loc de muncă” – zice mama Valentinei.
”Suntem primii la nivel național care am angajat o persoană în temeiul art. 38 din Legea 105 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj, iar angajatorul a angajat un asistent personal pentru a ajuta persoana cu dizabilități să se adapteze. Asistentul personal va beneficia de 10 salarii medii pe economie. Persoana asistată, conform art. 36, obține lunar 50% din salariul mediu pe economie.” – afirma Ana Cojocari, șefa Direcției pentru ocuparea forței de muncă Criuleni, care, împreună cu Tatiana Iașciuc, șefa Secției pentru ocuparea forței de muncă Dubăsari, au răspuns invitației AO FCPS de a participa la masa rotundă cu tema ”Atragerea de către angajatori a subvențiilor din partea statului pentru crearea sau adaptarea locurilor de muncă pentru persoane din grupuri vulnerabile”.
În contextul discuțiilor, specialistele de la agenția de ocupare a forței de muncă, care a fost organizată cu participarea angajatorilor, au informat că legea nr. 105 este un instrument cu care mai multe persoane din grupurile vulnerabile își pot găsi un post de muncă, prin programul de creare sau adaptare a locurilor de muncă sau subvenționarea creării acestora. Pe lângă persoane cu dizabilități, legea oferă acest drept și tinerilor cu vârsta de la 16 până la 24 de ani din familii defavorizate, orfani, rămași fără îngrijirea părinților sau sub tutelă sau curatelă; persoane cu dizabilități; persoane cu vârsta 50+; persoane eliberate din locuri de detenție; victime ale traficului de ființe umane după reabilitare psihologică și socială; persoane care consumă substanțe psihotrope după reabilitarea socială și psihologică; victime ale violenței în familie.
Angajatorul care propune un loc de muncă unui șomer din categoriile menționate mai sus, poate pretinde la o subvenție de la stat în mărime de 80% din salariul pe care îl achită angajatului, dar nu mai mult de 50% din salariul mediu pe economie. Aceasta este, în acest an, 4557 de lei. Angajatorii trebuie să corespundă unor criterii: să fie înregistrați conform legii, să nu aibă activitate suspendată, să nu fie în proces de insolvabilitate sau lichidare, să nu aibă datorii față de bugetul public național pe anii precedenți și datorii față de salariați, detaliza Ana Cojocari.
Despre exemple de subvenționare a creării sau adaptării locurilor de muncă în r. Dubăsari a spus Tatiana Iașciuc, șefa secției pentru ocuparea forței de muncă Dubăsari. O provocare este că persoana cu dizabilități, care ajunge la evidență, trebuie să aibă actul de dizabilitate cu înscrisul că este apt pentru a desfășura o activitate. Un caz de angajare a unei persoane din grupurile vulnerabile s-a întâmplat la o pensiune din mediul rural, a fost o persoană cu dizabilitate, dar cu calificarea necesară, spunea Tatiana Iașciuc. Specialista s-a mai referit la cazuri când au fost create locuri de muncă pentru persoane cu vârsta peste 50 de ani care încă nu a ajuns la pensionare. Patru agenți economici din r. Dubăsari în anul 2021 au aplicat la subvenționare, în anul 2022 – 3 subvenționări. De regulă, se face investiție într-un echipament, care logic duce la crearea locului de muncă. Angajatorul realizează investiția în proporție de 100%, după care statul îi compensează 65% din costul investiției, dar nu mai mult de 10 salarii medii pe economie, sau 91 de mii de lei.
Victoria Secu, directoare executivă a AO FCPS, care a accesat mecanismul de subvenționare a creării și adaptării locului de muncă, spunea că persoana angajată se simte bine, lucrează în colectiv, se bucură de succesul său și este ghidată de asistentul personal la locul de muncă. ”Noi am creat acest loc de muncă pentru persoana cu dizabilități de auz, l-am adaptat rezonabil, avansăm în acest domeniu care încă nu este valorificat destul în țara noastră și sperăm că în parteneriat cu structurile ANOFM vom reuși să descoperim toate oportunitățile care merită încercate” – spunea Victoria Secu. Ala Ianenco, managera a programului ”Abilitare economică”, a prezentat și alte exemple de angajare sau autoangajare a tinerelor și tinerilor cu dizabilități, pe care asociația i-a ghidat în ultimii ani.
Evenimentul a avut loc pe data de 2 decembrie și a fost prilejuit de Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilități, care este marcată anual la 3 decembrie.
Activitatea este parte a proiectului ”Parteneriate pentru angajarea incluzivă a grupurilor vulnerabile”, susținut financiar de Fundația Est-Europeană din sursele Uniunii Europene și cofinanțat de Suedia.