La finele lunii aprilie, grupul de autoreprezentanți, ghidați de către Asociația Obștească ”Femeia și Copilul-Protecție și Sprijin” din Criuleni, a fost în vizită la SRL ”Floare de cireș” – o afacere socială dezvoltată de către Asociația Obștească partenertă ”Eco-Rezeni”, din satul Rezeni, raionul Ialoveni.
Scopul vizitei a fost familiarizarea cu experiența organizației în vederea instruirii și plasării în cîmpul muncii a persoanelor cu dizabilități. ”Floare de cireș” desfășoară cursuri de instruire pentru tineri cu dizabilități, iar cei care participă la ele s-ar putea să se angajeze la muncă în unități specializate. Unii dintre autoreprezentanți au fost însoțiți de către persoanele lor de sprijin sau părinți, iar scopul implicării acestora în programul vizitei a fost familiarizarea familiilor autoreprezentanților cu progresele tinerilor instruiți de către AO ”Eco-Rezeni” prin intermediul întreprinderii ”Floare de cireș”.
La eveniment a participat și Barbara Hauster din Austria, psihopedagog vocațional, specializată pe servicii sociale, care a dorit să vadă cum se realizează dreptul la muncă al persoanelor cu dizabilități sau din grupuri vulnerabile, în limita întreprinderii ”Floare de cireș”.
Tinerii sosiți la instruire au observat ce meserii cunosc semenii lor, care studiază la cursuri, au observat de ce echipament este nevoie pentru a practica meseria de bucătar sau ajutor de bucătar, cum se respectă igiena personală și de ce este nevoie să se respecte igiena muncii, în special, în unități de alimentație publică.
După activități de cunoaștere, tinerii au fost împărțiți pe echipe, iar echipele au avut însărcinarea să pregătească un anumit fel de meniu. Deși erau însoțiți de părinți, aceștia au fost rugați să rămînă după linia roșie și să le permită tinerilor să se descurce singuri.
Tinerilor din Criuleni le-a plăcut activitatea. Svetlana și Dașa au tăiat salată, Macar a curățat ceapa și a tăiat verdeață, Eleonora a feliat carnea pentru zeamă, Pașa și Vica, ajutați de Costea de la Rezeni, au preparat tăiței, iar Sorina a curățat usturoi și a spălat orezul pentru supă.
După ce au observat toate aceste manipulări, părinții și persoanele de sprijin au avut o ședință separată, în timpul căreia și-au spus observațiile. Mama unui băiat, care face parte din grupul de tineri aflați la instruire, a spus următoarele: ”El făcea acasă totul. Acum, de cînd e elev aici, la aceste cursuri, eu înțeleg cît de egoistă eram. Îmi era comod să am acasă un ajutor necondiționat din partea lui, dar nu înțelegeam, că și el are nevoie de realizări personale. Aici îi văd ochii fericiți, înțeleg că se bucură de prieteni noi, învață o profesie și este mulțumit!” Dna Victoria, mama Sorinei de la Cruglic, a spus că nu ar fi crezut pe nimeni, dacă îi spunea cineva, că fiica ei știe să facă ceva. Aici, observîndu-și fetița dintr-o parte, a descoperit pentru prima dată că ea poate face ceva independent.
Galina Spinenco, coordonatoarea cursului de formare, manager de program la AO ”Eco-Rezeni”, a spus oaspeților că este bucuroasă pentru parteneriatele pe care le are asociația, și-a exprimat speranța că viața cuiva va fi mai bună, dacă organizațiile vor colabora între ele, și că activitățile realizate au fost interesante pentru toți.
Schimbul de experiență a fost organizat pentru a spori motivația tinerilor de a studia o profesie, cu care să poată fi angajați, și de a motiva familiile acestora să accepte că tinerii se pot implica, iar familiile pot accepta schimbarea, pot motiva copiii lor să învețe, să fie mai independenți.
Sergiu Gurău, directorul executiv AO ”Eco-Rezeni” și inițiatorul afacerii sociale ”Floare de cireș”, a spus că ideea autoreprezentanților de a vizita întreprinderea ”Floare de cireș” a fost minunată și că gazdele s-au simțit extraordinar în compania oaspeților.
Activitatea a avut genericul ”Împreună cu familia revendicăm dreptul la muncă” și este parte a proiectului ”Incluziunea socială și școlară a copiilor cu dizabilităț”, susținută financiar de către SOIR Moldova.
Imagini: vizita la ”Eco-Rezeni”
S. Cernov, specialist relații cu publicul, AO FCPS