Noul context în care ne-am pomenit, cu respectarea restricțiilor pandemice și ajustarea la noile condiții de muncă ne-a îndepărtat de realizarea ieșirilor comune, team building, cum îl mai numim. Mediul de muncă, cu multe activități online, a devenit unul solicitant, cu mai puțin timp liber și de odihnă pentru membrii echipei AO ”FCPS”. Team building-ul este nu doar un prilej de distracție între colegi și comunicare neformală, ci și un mod de a cunoaște mai bine echipa, a o consolida și de a preveni arderea profesională.
Am decis în acest sfărșit de septembrie să consolidăm echipa prin descoperirea diverselor destinații turistice din țara noastră. Astfel am ajuns la Duruitoarea Veche, raionul Rîșcani, în pensiunea ”Hanul cu noroc”. Ghidați de Nicolae Moscalu, directorul Asociației Obștești ”Moștenitorii”, am urcat pantele calcaroase abrupte ce sunt marcate de grote, înfrumuseţate cu stânci cu forme ciudate. În cele două zile, am reușit să explorăm Grota (Peștera) Duruitoarea Veche, cunoscută ca o aşezare străveche din epoca de piatră, săpată în stânca de deasupra satului, la o înălțime de 33 de metri, iar cele trei camere au o lungime totală de 49 de metri. Am parcurs Defileul, avându-l un companion fidel – câinele Boba, și am auzit duruitul râulețului, Duruita, care a și dat numele acestor locuri – Duruitoarea. De asemenea, am vizitat Complexul muzeistic și am văzut exponate găsite în timpul săpăturilor arheologice făcute în grota de lângă localitate, dar şi multe lucruri vechi, colectate de la localnici. Pe lângă dintele de mamut, care cântărește în jur de 5 kg, am văzut și fosile de rinocer lânos și de cerb gigantic. Și spre finalul escapadei, am urcat pe stânca Dragostei, care poartă legenda locului și, de acolo, de sus, am admirat peisaje panoramice.
Am pornit de la ideea că exercițiile de consolidare a echipei în afara oficiului îmbunătățește performanța, crește motivația, încurajează colaborarea, cultivă încrederea și respectul reciproc în rândul angajaților. Conectarea cu natura a fost revigorantă, cunoașterea istoriei acestui spațiu – valoroasă, solidaritatea între colegi în depășirea dificultăților fizice a fost puternică, iar experiența unui astfel de team building – inedită. Am avut nu doar o odihnă plăcută și foarte activă, ci și o investiție reușită în echipă.
Am cules câteva impresii de la membrii echipei care au dedicat două zile acestui exercițiu.
”Grație acestei activități, am trăit o experiență unică alături de colegi, emoții pozitive, entuziasm în descoperirea locurilor pitorești la noi acasă. Totodată, am avut parte de o comunicare frumoasă în echipă, ne-am cunoscut mai bine și am învățat arta conviețuirii. În ciuda eforturilor fizice, oboselii s-a meritat această experiență din plin. Am avut oportunitatea să ne resetăm și să ne continuăm activitatea cu mai multă implicare” – a spus Ina Cazacu, coordonatoarea programului Educație incluzivă.
Mariana Grajdian, contabila asociației: ”Activitatea dată a fost la țanc, am ramas plăcut surprinsă de frumusețea naturii și a locurilor pitorești. E o experienta minunată, emoții extraordinare! Comunicarea cu voi, colegii mei, în atmosferă neformală pentru mine e binevenită. A fost un restart super tare! În ciuda distanței parcurse, a munților escaladați, a peșterelor explorate nu simt oboseala fizică. Mă simt minunat și plină de noi forțe! Eu aș mai repeta cât de curând posibil!”.
Și doamna Valentina Ogor, coordonatoarea Serviciului social ”Echipă mobilă” a remarcat că i-a plăcut activitatea prin care a exersat desenul pe sticlă cu suportul meșterului local Sergiu. ”A fost ceva nou pentru toți și foarte captivant! O concentrare maximală! Mulțumim pentru așa posibilitate de a ne odihni și a simți emoții pozitive împreună!”, a adăugat ea.
Această activitate a fost susținută de IM Swedish Development Partner în efortul de reinventare a FCPS, și “Proiectul “Dezvoltarea capacităților organizațiilor societății civile”, un proiect regional implementat de ERIM (anterior IREX Europe). Obiectivul general al proiectului este consolidarea capacităților organizaționale și operaționale ale organizațiilor societății civile și încurajarea participării acestora la procesul democratic.”
Victoria Secu, directoarea executivă AO ”FCPS”