Olga Samoil: „Credeți în copilul vostru!”

În contextul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilităţi vă propunem un interviu cu Olga Samoil, care este locuitoare a orașului Criuleni și are o fetiță de șase ani diagnosticată cu sindromul Down.

Olga, povestește-ne un pic despre fetiță ta și când ai aflat diagnoza ei?

– Am aflat  despre diagnoza Victoriței, că este sindromul Down, de la neonatologă. După naștere moașa a întrebat dacă la ultrasonografie, în timpul sarcinii, medicul nu mi-a spus ceva. Eu am spus că am fost asigurată că totul este bine. Am fost transferată  în salon și neonatologa mi-a zis că fata are această diagnoză. Atunci când am aflat vestea nu-mi simțiam picioarele și nici mâinile, de parcă îmi fugea pământul de sub picioare. Avusem un șoc.

Când a venit acceptarea în sufletul tău că vei avea un copil diagnosticat cu sindromul Down ?

-Când aștepți un copil  sănătos și brusc afli despre diagnoza „sindromul Down” nu îți poți păstra liniștea. Ca mamă, desigur, am iubit-o din prima clipă, dar acceptarea a venit un pic mai târziu. Eu inițial chiar o priveam și nu observam caracteristicile acestui sindrom. Deși erau evidente eu renunțam să le accept. Atunci când Victorița împlinise trei luni, eu am acceptat și am decis să îi ofer copilului meu tot ce este mai bun.

–  Datorită Asociației „Fiecare Contribuie pentru Schimbare” din Criuleni ai posibilitatea de a-ți duce fetiță în spațiul senzorial. Vreau să ne povestești ce faceți acolo și cum evoluează ea?

– Când a apărut posilibitatea de a-mi duce fetița în acest spațiu senzorial, nu am ezitat deloc. La început, desigur că Victorița se simțea neîncrezută, avea frica de tot ce o înconjura în acel spațiu, frica de lucrurile noi o observam și treptat cu specialiștii am încercat să-i oferim încrederea în acel loc. Această cameră este foarte dotată cu diverse materiale educative care atrag atenția copiilor. A evoluat. Mult.

– Cât de bine este că ai aici în oraș această posibilitate de a-ți duce copilul la aceste sesiuni?

– Este un plus că în oraș este posibilitatea de a avea acces la acest spațiu senzorial. Pentru dezvoltarea unui astfel de copil e neapărată nevoie de intervenția unor specialiști buni, care cunosc tehnici în care dezvoltarea poate fi stimulată cel mai bine. Profesioniștii cunosc cum este corect să fie abordate emoțiile acestui copil, cum poate fi dezvoltată motoricitatea și dezvoltarea fizică. Sigur, e important și cum ne ocupăm noi acasă cu acest copil, dar în echipă cu specialistul rezultatele se văd, ne bucură și ne dezvoltă copilul, oferindu-i posibilitatea integrării în societate.

– Ce ai vrea sa le spui mamelor care au copilași ca al tău?

– Știu, înțeleg și recunosc că este greu. Dar încurajez toate mamele să fie puternice si optimiste. Dragostea față de copilul dvs vă va oferi putere să le treceți împreună pe toate. Vreau să menționez și să rog să vă integrați copii cu așa diagnoză în societate, grădinițe, școli, centre specializate pentru că doar atunci îi veți vedea fericiți. Liniștea noastră e hrănită de emoții. Noi le putem oferi un viitor luminos acestor „copii ai soarelui”, doar e nevoie de dorință și implicare. Dragi mămici, credeți în copilul vostru! Credeți în puterile lui!

Interviu realizat de Sabina Soltanici, comunicatoare FCPS

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media