Părinții copiilor cu dizabilități au fost capacitați în cadrul focus grupului și a atelierului de lucru de un jurist de profesie, care are o experiență vastă de lucru în domeniil respectării drepturilor persoanelor defavorizate și cu dizabilități.
Astfel, necesităţile şi problemele cu care se confruntă în procesul de asigurare a respectării drepturilor propriilor copii au fost identificate de către părinții copiiilor cu dizabillități, în cadrul focus grupului organizat de A.O. “Femeia şi Copilul – Protecţie şi Sprijin. Unii din ei, prin intermediul activității au conștientizat, că cu adevărat li se încală drepturile, relatînd că nu știau că au și ei dreptul, deși copilul de mai mulți ani, este total imobilizat. Deasemenea părinții au solicitat suport în acccesarea serviciilor de protezare, ortopedie și reabilitare, necesare pentru copii cu dizabilități fizice.
Rezultat direct, a fost participarea activă a părinţilor copiilor cu dizabilităţi din localităţile Cocieri şi Oxentea din raionul Dubăsari în cadrul atelierului de lucru, organizat în incinta centrului de zi pentru copii cu cerințe educaționale speciale “Armonie”, din satul Oxentea. Ei au avut ocazia, să adreseze întrebările, cu care se confruntă zi de zi în procesul de creștere și educație a propriilor copii și să primească răspuns, conform legii, de la expetul jurist în domeniu, d-na Aliona Ţurcan.
Părinții s-au implicat activ în identificarea soluţiilor la problemele existente în respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. În procesul de consultanță juridică, părinții au primit răspuns la întrebările cu privire la respectarea drepturilor şi lupta cu discriminarea pe criteriul de dizabilitate în accesul la servicii publice, de sănătate, sociale, educaţionale, etc.
Activitatea a fost realizată de A.O. “Femeia şi Copilul – Protecţie şi Sprijin” în cadrul proiectului “Incluziunea şcolară şi socială a copiiilor cu dizabilităţi”, susţinut financiar de SOIR Moldova.
Larisa Moscalenco, coordonator program “Advocacy”