Peste 200 de persoane cu dizabilități și victime ale violenței în familie din raioanele Criuleni și Dubăsari au fost informate privind modalitățile de accesare a asistenței juridice și a serviciilor de suport în domeniul violenței în familie și pentru persoanele cu dizabilități, în cadrul lecțiilor publice organizate de Asociația Obștească „Fiecare contribuie pentru Schimbare”.
Participanții și participantele la lecțiile publice au aflat mai multe despre măsurile de protecție de care poate beneficia victima violenței în familie – Ordinul de Restricție de Urgență, Ordonanța de Protecție, monitorizarea electronică a agresorilor și despre cum pot beneficia de acestea. La fel, în cadrul lecțiilor publice, locuitorii și locuitoarele celor două raioane au avut posibilitatea să afle cum pot beneficia de asistență juridică garantată de stat pentru a-și soluționa problemele cu care se confruntă.
„Nici nu știam de existența parajuriștilor. La lecția publică organizată de asociația „Fiecare contribuie pentru Schimbare” am aflat că sunt așa specialiști și că atunci când ai nevoie de ajutor din partea unui jurist poți merge la parajuristul din raion”, a spus o locuitoare din satul Cimișeni, participantă la lecția publică.
Moderatorii lecțiilor publice, experți în domeniul violenței în familie și asistenței juridice pentru persoanele cu dizabilități, au răspuns la mai multe întrebări practice, cum ar fi adresarea unei cereri pentru beneficierea de asistență juridică garantată de stat, întocmirea unei petiții.
„Mi-a fost interesantă informația despre petiție. Acum știu cum și unde poate fi depusă o petiție și ce pot să fac dacă nu primesc niciun răspuns la ea”, a comunicat la încheierea lecției publice o altă participantă, locuitoare a satului Izbiște.
„Scopul lecțiilor publice este de a informa și abilita juridic persoanele cu dizabilități, asistenții lor personali sau ocrotitorii, tutorii, curatorii și persoanele supuse violenței în familie sau aflate în risc de violență în familie din raioanele Criuleni și Dubăsari. Sperăm că, deținând informațiile necesare, inclusiv despre cum pot apela după asistență, acești oameni vor reuși să-și soluționeze problemele”, a spus Ina Cazacu, coordonatoare de proiect în cadrul AO „Fiecare contribuie pentru Schimbare”.
De la începutul anului 2022 au fost desfășurate 5 lecții publice, în format online, la care au participat persoane cu dizabilități, asistenți personali, asistenți sociali, victime ale violenței în familie din orașul Criuleni și satele Slobozia Dușca, Onițcani, Mașcăuți, Jevreni, Zolonceni, Dubăsarii Vechi, Corjova, Mălăiești, Magdăcești, Drăsliceni, Pașcani, Cimișeni, Izbiște, Zăicana. Participarea la lecțiile publice a persoanelor din aceste localități a fost posibilă cu suportul Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei din Criuleni și a Platformei de Dialog pentru Accesul la Justiție din Criuleni și Dubăsari.
În total, în anul 2022, urmează să fie organizate 20 de lecții publice pentru abilitarea juridică a persoanelor cu dizabilități și a celor supuse violenței în familie din raioanele Criuleni și Dubăsari.
Activitățile au loc în cadrul Proiectului „Parteneriate locale pentru un acces mai bun la justiție”, implementat de AO „Fiecare contribuie pentru schimbare” în calitate de organizație a Proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de PNUD Moldova în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale, cu suportul financiar al Suediei.