Planificarea strategică sau cum vrem să fie avionul nostru în timp și în spațiu

Cele șase ONG-uri implicate în calitate de beneficiare ale proiectului ”Un scop comun – organizații durabile”, au participat de o instruire on-line pe subiectul planificare strategică în organizație.

Activitatea a făcut parte din planul de acțiuni în proiectul cu același nume, implementat de către AO FCPS cu susținerea financiară a Uniunii Europene, Fundației ”Konrad Adenauer”, în parteneriat cu Asociația pentru Politică Externă, în cadrul proiectului național ”Dezvoltarea Societății Civile la nivel local în R. Moldova”.

Astfel, la 26 iunie, expertul în dezvoltare organizațională Serghei Lîsenco, a  moderat instruirea, iar pentru o mai bună înțelegere a subiectului și a sarcinilor pe care le are de îndelinit o organizație care-și planifică activitatea pe câțiva ani înainte, dânsul a recurs la metafore cu care a ilustrat perfect etapele planificării și cum ar trebui să fie rezultatul.

Pentru început, fiecare participant, nu neapărat doar liderul echipei locale, au împărtășit cu colegii impresiile lor din ultima lună și au identificat una sau două oporunități pe care le-au descoperit pentru sine și pentru organizații în urma instituirii stării de urgență în sănătate publică și nevoii de a lucra de acasă.

Fiecare echipă a trebuit să recurcă la numeroase adaptări ale regimului de muncă, a modului de a lucra. Majoritatea au numit oportunitatea firească ” am stat mai mult pe acasă” sau ”am stat mereu cu copiii, le-am dedicat mai mult timp”. După care expertul Serghei Lîsenco a descris etapele de elaborare a planului de dezvoltare. Participanții au identificat care este diferența dintre misiune și viziune, au avut de meditat asupra diferențelor dintre oportunități și puncte forte, au  discutat despre analiza SWOT și resursele umane necesare la etapa planificării și apoi a implementării propriu/zise a planului.

Potrivit Vistoriei Secu, directoare executivă a AO FCPS, inițial activitatea legată de planioficarea strategică nu a fost prevăzută în proiect, însă necesitatea acestei instruiiri a apărut în urma cercetării necesităților de dezvoltare a celor 6 ong-uri: AO Femeie, Speranta, Viitor, Varnița; AO Sprijin și Speranță Ungheni; AO Casa Sperantelor, Soroca; AO Forța Susținerii, Leova; AO Change for a better life, Căușeni; AO CF Inspiratie s.Oxentea, r.Dubăsari.

Imagini de la eveniment:

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media