Am revenit acasă, fiecare la serviciu sau în alt domeniu unde îşi desfăşoară activitatea, dar spiritul frumuseţii, experienţei bogate acumulate si a istoriei transpus prin ani mai domină si acum la fiecare dintre noi. Natura, arhitectura, oamenii deschisi spre comunicare si colaborare transmit direct spiritul timişorean.
Orașul Timișoara a găzduit în luna septembrie, timp de 4 zile un grup de ONG-uri din rețeaua SOIR, Republica Moldova. Vizita de studiu cu subiectul “ Auto –reprezentare şi abilitarea economică a persoanelor cu dizabilităţi a fost desfăşurată în cadrul a trei organizaţii bine capacitate în domeniul autoreprezentării, abilitării economice şi respectării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.
“De la dizabilitate la abilitate” a fost mesajul transmis Asociaţiei pentru Integrarea Persoanelor cu Deficienţe, care susţine persoanele cu dizabilităţi fizice, ajutîndu-i să se integreze căt mai uşor şi mai eficient în societate prin diverse activităţi de sensibilizare, accesibilizare şi susţinerea în unităţile de învăţămînt, precum şi pregătirea profesională.
“Diferiți dar împreună”, cu acest îndemn a început ziua de lucru în cadrul Fundației “Pentru Voi”. Ziua s-a desfășurat cu succes și acumulare de noi experiențe la cele trei centre ale fundației: “Tacsi”, “Orizonturi Noi” și “Împeună”, care sprijină persoanele cu dizabilități intelectuale pentru formarea abiltăților de viață îndependentă, orientarea profesională și angajarea în cîmpul muncii. Deasemenea, ne-am familiarizat cu specificul activităţii unităţii protejate, experienţe pozitive ale Fundaţiei şi al angajaţilor, persoane cu dizabilităţi intelectuale.
Deasemenea, ce este o întreprindere socială, experienţe, cheiţa de success, cum orice idee poate fi transformată în rezolvarea unei probleme sociale am fost informaţi în cadrul unui atelier de lucru.
Organizația “CEVA DE SPUS” ne-a impresionat prin experiența bogată în domeniul autoreprezentării persoanelor cu dizabilități cu privire la respectarea drepturilor, orientarea vocațională, angajarea în cîmpul muncii. Însuși tinerii autoreprezentanți ne-au relatat succesele obținute și obstacolele cu care s-au confruntat pină în prezent.
În final tinerii de la „Ceva de Spus” transmit un mesaj de incurajare pentru tinerii autoreprezentanţi din Republica Moldova, care sunt la inceput de cale.
„S-aveţi mai mult curaj în începuturile voastre, atitudine, o pozitie mai fermă.”
Vicepreşedinte, Ceva de Spus, Lăcrămioara
„S-aveţi curaj să vă spuneţi povestea, să povestiţi despre problemele voastre, pentru că nu ştiţi pe cine puteţi încuraja prin ceea ce voi spuneţi. Luptaţi pentru respect şi nu milă pentru dizabilitate.”
Copreşedinte Ceva de spus, Raluca
„Să nu vă fie ruşine să luptaţi pentru drepturi, să comunicaţi, să vă încurajaţi găsind sprijinul în echipă.”, Copreşedinte Ceva de spus, Eli
Vizita de studiu ne-a deschis noi orizonturi şi perspective de colaborare. Aducem sincere multumiri SMC/Sida și sau IM, SOIR Moldova.
Larisa Moscalenco, Coordonator program “Advocacy”, Ala Ianenco, Coordonator program “Autoreprezentare”