Pe 22 aprilie, în ziua în care regretata Alexandra Grajdian ar fi împlinit vârsta de 65 de ani, pe clădirea Centrului de zi şi plasament temporar pentru persoane în etate şi cu dizabilităţi din Criuleni a fost inaugurată placa comemorativă care va înveşnici memoria şi chipul acestei personalităţi marcante în viaţa publică din or. Criuleni.
Din anul 2013, Centrul a fost redenumit, prin decizia Consiliului raional Criuleni, din „SOS – Sprijin, Orientare, Schimbare” în Centrul „Alexandra Grajdian”. La ceremonia de inaugurare şi comemorare s-au adunat foştii şi actualii colegi şi parteneri ai organizaţiei pe care a condus-o 13 ani, membrii familiei, beneficiarii şi foarte mulţi din acei care şi-au găsit un loc de muncă în instituţiile fondate prin străduinţa sa, autorităţi publice locale. Tatiana Neculai, directorul Centrului „A. Grajdian”, a spus că ziua este dedicată comemorării unui om cu literă mare, care a fost un om ce toată viaţa caută, găseşte, dar nu este mulţumit. Şi dna Alexandra Grajdian a fost o asemenea persoană, care mereu a căutat, a realizat, dar nu s-a mulţumit de aceste realizării, fapt ce-i dădea puteri să cuteze.
Victoria Secu, directorul executiv al Asociaţiei Obşteşti „Femeia şi Copilul-Protecţie şi Sprijin”, a mulţuimit tuturor celor care au găsit timp să participe la eveniment, şi a vorbit despre principalele repere din viaţa şi activitatea Alexandrei Grajdian. Până a devenit promotor şi unul dintre primii fondatori ai mişcării ong-iste din raion, a desfăşurat o vastă activitate pedagogică.
Din 2000 a pus bazele asociaţiei pe care a condus-o 13 ani, şi de atunci toate gândurile şi faptele i-au fost îndreptate spre promovarea drepturilor, asigurarea şanselor de acces şi participare pentru persoanele defavorizate – copii şi tineri cu dizabilităţi şi persoane în etate. Misiunea pe care a urmat-o cu multă verticalitate a ţinut de promovarea în societate a unei mentalităţi noi, de crearea mediului de acceptare, a atitudinii tolerante şi implicare activă în viaţa persoanelor care necesită sprijin. Împreună cu echipa asociaţiei, a reuşit să implementeze circa 50 proiecte sociale.
Suma investiţiilor pentru raionul Criuleni în urma proiectelor a constituit peste 20 mln lei. A cincea parte (cca 20%) din proiectele iniţiate şi implementate de către Asociaţie au fost realizate în alte raioane ale ţării.
Este vorba de raioanele Dubăsari, Orhei, Edineţ, Leova şi Ştefan-Vodă. În oraşul Criuleni a fost creată o reţea de servicii sociale care a servit şi mai serveşte drept model şi mereu a fost vizitată de foarte multe organizaţii din ţară şi de peste hotare. Este vorba de Centrul de zi „Speranţa”, Centrul de Resurse pentru Tineri „UNIT”, care a devenit între timp regional, Centrul de zi şi plasament temporar pentru persoane în etate, Serviciul de asistenţă psihopedagogică, Centre de resurse pentru educaţia incluzivă în cadrul grădiniţei „Spicuşor” şi şcolii primare. Modelul serviciilor create a fost preluat de alte raioane şi oraşe.
Grigore Savin, secretarul Consiliului raional Criuleni şi membru al consiliului de administrare al asociaţiei, a spus : „Am avut ocazia să merg peste hotare şi să aflu că în Lituania sau România numele şi persoana ei era cunoscută drept „Alexandra din Moldova”. Şi numele pe care l-a purtat semnifică apărătorul şi păzitorul oamenilor. Esenţa dumneaei a fost aceasta. Nu a trăit pentru carieră, pentru nume, a avut un caracter destul de incomod pentru cei ce deţin puterea, dar a fost o femeie verticală, care ştia că are dreptate, pentru că ea făcea dreptate altora. Îmi pare foarte bine că am avut ocazia să conlucrez cu ea, să pun efortul meu la planurile dumisale. Nu am crezut că va pleca aşa devreme, mereu avea idei şi planuri, va rămâne în memoria oamenilor care se folosesc de serviciile create şi promovate de dna Alexandra Grajdian”.
Virginia Rusnac, director al Centrului Republican de Asistenţă Psihopedagogică, a vorbit despre dna Grajdian doar la prezent pentru că dumisale refuză să se împace cu realitatea şi să accepte că nu mai este printre cei vii Alexandra Grajdian. “Este o doamnă de o curăţenie şi o verticalitate deosebită, a ştiut cum să zică adevărul acolo unde a fost nevoie să ţină poziţiile acestui adevăr, de o curăţenie sufletească şi abnegaţie rar întâlnită, o doamnă pentru care a contat fiecare copil, fiecare tânăr, fiecare persoană în etate. Fiecare a fost o valoare pentru ea. Prin serviciile pe care le-a creat va trăi şi va dăinui printer noi. De la numele Centrului Republican de Asistenţă Psihopedagogică şi Serviciilor de asistenţă psihopedagogică din toată ţara vreau să vă mulţumesc tuturor celor care au contribuit la înveşnicirea unei realităţi istorice şi prin această placă o aducem într-o istorie documentată” – a spus Virginia Rusnac.
Alexei Grajdian, fiul dnei Grajdian, a spus că toate realizările mamei sale s-au datorat caracterului de luptător, poate de aceea şi-a pierdut atît de repede sănătatea. Ea a fost exemplu de cum trebuie de muncit, cum trebuie de comportat cu oamenii. Pentru copii a fost exemplu în toate.
Andrei Gârleanu, director ADRA Moldova, a spus că a avut onoarea s-o cunoască în ultimii ani de viaţă ai dumneaei şi a văzut un om cu o verticalitate deosebită, foarte incomod, dar care făcea lucruri după care o recunoşteau oamenii. „La astfel de comemorări este bine să venim pentru că începem să ne gândim altfel despre sensul vieţii noastre, că nu trebuie doar să alergăm şi să trecem prin viaţă fără a lăsa urme. Doamna Alexandra a lăsat în urma sa o groază de lucruri bune şi haideţi să-i urmăm exemplul” – a spus Gârleanu.
Olga Lîsenco, co-fondatoarea asociaţiei în anul 2000, şi-a amintit despre primii paşi parcurşi împreună cu dna Grajdian de la fondarea organizaţiei, cum au participat la consiliul primăriei şi au cerut un sediu pentru centrul “Speranţa”, cum au făcut primul deviz de cheltuieli pentru Fondul de Investiţii Sociale, cum gestionau treburile asociaţiei în lipsa fondurilor materiale pentru acestea, cum au prezentat beneficiarii “Speranţei” primul concert în cadrul primei mese rotunde pentru comunitate, dansând pentru oaspeţi în ciorapi găuriţi, şi unii consilieri au aflat că sunt şi astfel de copii în comunitate, copii care au nevoie de mai multă susţinere şi înţelegere…
Instalarea plăcii comemorative a fost posibilă graţie susţinerii financiare a Consiliului raional Criuleni. Primarul or. Criuleni, Vitalie Onişciuc, a promis că va promova în consiliul local decizia de a redenumi stradela Viilor în stradela “Alexandra Grajdian”. “Omagiu unei mame” a adus Angela Boşcanean, preşedintele Asociaţiei Obşteşti “Femeia şi Copilul-Protecţie şi Sprijin”, Ana Zincov, directorul executiv al Asociaţiei persoanelor cu handicap fizic din s. Peresecina, raionul Orhei.
Comemorarea a continuat cu un parastas ţinut de preotul Vasile Pistrui, parohul bisericii din Criuleni, şi cu depunere de flori la ultimul popas al Alexandrei Grajdian.
Svetlana Cernov, specialist în relaţii cu publicul, AO “FCPS”